Liemers

Chalets voor Oekraïners bijna af, omwonenden komen kijkje nemen

De open dag in Spijk trok tientallen belangstellenden.
De open dag in Spijk trok tientallen belangstellenden. © Omroep Gelderland
SPIJK - Groene grasmatjes in plaats van grijze stoeptegels en een ontmoetingsruimte in plaats van een lege kantoorruimte. Op een kaal terrein in Spijk staan nu 25 chalets. De opvang voor Oekraïense vluchtelingen is zo goed als af. Donderdag komt de eerste groep. Omwonenden mochten zaterdag alvast komen kijken.
Om 13.30 uur stroomt het terrein aan de Vliegenwaard direct vol met inwoners van Spijk, Lobith en Tolkamer. Allemaal willen ze zien hoe de Oekraïense oorlogsvluchtelingen hier straks komen te wonen. Locatiemanagers staan paraat om rondleidingen te geven en vragen te beantwoorden. Ook projectleider Zwanet van Kooten leidt een paar buurtbewoners rond. "Dit is een vierpersoonschalet, maar we hebben er ook een aantal voor zes. Er staan nieuwe meubels in en er is een keuken met koelkast en apparatuur."

Verkeersles

Een vrouw uit Spijk en haar kleindochter kijken hun ogen uit. "Heel netjes, echt prima. Ik kom hier altijd langs dus ik was toch wel benieuwd hoe het er uit zag", zegt ze. Ze is blij dat er op de locatie vooral gezinnen, of vrouwen met kinderen opgevangen zullen worden. "Al maak ik me wel zorgen over hoe die kinderen naar school moeten, hier over die drukke, gevaarlijke dijk", zegt ze. "De kinderen krijgen straks allemaal verkeersles", legt projectleider van Kooten uit.
Zo hebben omwonenden veel vragen over de komst van de vluchtelingen: "Hebben ze hier ook werk? Hoe lang blijven ze? " Dorpelingen voelden zich deze zomer overvallen door het plotselinge besluit van de gemeente Zevenaar om 150 Oekraïense vluchtelingen op te vangen op het bedrijventerrein in Spijk. Daarom heeft de gemeente een extra informatiebrief uitgedaan naar de omliggende dorpen en deze open dag georganiseerd. "Ik weet niet of we de ongerustheid weg kunnen nemen, maar we kunnen iedereen wel laten zien hoe we het georganiseerd hebben", laat burgemeester Van Riswijk weten.

Twee jaar

Op de locatie zal straks beveiliging aanwezig zijn en zeker in het begin ook vrijwel continu een locatiemanager. "We zullen iedereen hier eerst moeten inschrijven en enigszins moeten begeleiden met school, werk, dat soort zaken", legt projectleider Van Kooten uit. "Daarom komen ze ook niet alle 150 tegelijk maar in groepjes van ongeveer vijftien."
Tot donderdag is het nog even hard door werken om de puntjes op de i te zetten, maar vanaf die dag zijn de eerste mensen welkom. In principe is de opvang hier voor maximaal twee jaar mogelijk.