Achterhoek

Ontroerende video van bakkerij na extreem hoge energierekening: 'Tranen in de ogen'

Rik Helmink (foto) en Esther Saalmink maken zich zorgen om de toekomst van veel bakkers.
Rik Helmink (foto) en Esther Saalmink maken zich zorgen om de toekomst van veel bakkers. © Bakkerij Kaspers
DOETINCHEM - Bakkerij Kaspers is al decennialang een bekende naam in Doetinchem en omgeving. Maar door de energiecrisis dreigt een abrupt einde voor het bedrijf. Met een aangrijpende video vragen medewerkers aandacht voor de problemen, waar veel meer bakkers mee kampen.
Al sinds 1935 is er een brood- en banketbakkerij aan de Waterstraat gevestigd. Of het nu voor brood, taart of gebak is, Doetinchemmers weten bakkerij Kaspers in het centrum van de stad blindelings te vinden. Eigenaren Esther Saalmink en Rik Helmink hebben in totaal vier filialen in Doetinchem, één in Zeddam en één in Wehl.
In drie maanden tijd zijn we een ton meer kwijt aan energie
Het ondernemersechtpaar heeft echter de pech van een variabel energiecontract. “Normaal betaalden we 4.000 euro per maand, nu is dat 40.000 euro. In drie maanden tijd ben je gewoon een ton meer kwijt aan energie. Voor een klein ambachtelijk bedrijf is dat niet te doen”, vertelt Saalmink.
Het gevolg is dat er grote zorgen zijn over de toekomst van het bedrijf. “Als we zo doorgaan, kunnen we misschien nog twee tot vier weken doordraaien”, schetst ze het doemscenario. “Met het personeel hebben we het al over de WW gehad. Maar dat wil niemand. We zijn een heel hecht bedrijf. De bakkers werken al een kleine 25 jaar samen.”

Huilende bakker

Een noodkreet, zo kunnen we de video die de medewerkers hebben gemaakt volgens Saalmink wel zien. “Een van de bakkers moest er vanochtend om huilen. Hij kreeg een arm om hem heen van een vrouw die hier ook al 20 jaar werkt.”
In de video staan alle medewerkers van Bakkerij Kaspers ‘scholder an scholder’:
Aangrijpende video van Doetinchemse bakkerij in nood
Bakkerij Kaspers krijgt veel reacties op de video op Facebook. Zo zegt een collega uit Limburg ‘met tranen in de ogen’ naar het filmpje te hebben gekeken. “Je merkt dat er in de winkels veel over wordt gesproken. Het leeft in heel Doetinchem. We hebben hier drie ambachtelijke bakkers, met allemaal dezelfde problemen. Stel dat het zo doorgaat, dan ben je straks alle bakkers kwijt”, zegt Saalmink.

Krediet tot januari

Om de komende maanden door te komen, heeft ze voor maandag gesprekken gepland met partijen die willen investeren. “Dan gaat het om het aanboren van krediet, waar je weer rente over moet betalen. Dat helpt je misschien tot januari. Als de prijzen dan nog niet zijn gedaald, is het alsnog afgelopen.”
Eerder riepen verschillende brancheverenigingen voor bakkerijbedrijven het kabinet al op tot maatregelen en steun. Bakker Hans Keurhorst uit Apeldoorn, tevens voorzitter van het Echte Bakkersgilde, verwacht dat anders de helft van de ongeveer 3200 bakkerijen in ons land verdwijnt.
“Als deze situatie niet verandert, moet elke bakker met een variabel contract ermee stoppen”, zegt Saalmink. “Hetzelfde geldt voor veel meer ambachtslieden. Ik denk dat het belangrijk is dat we deze kleine ondernemers staande houden, zodat we ook de mensen aan het werk houden en we de koopkracht op peil houden in deze lastige tijd.”