Arnhem en omstreken

'Alweer de minima', niet iedereen positief over energiesteun Arnhem

'Alweer de minima', niet iedereen positief over energiesteun Arnhem
'Alweer de minima', niet iedereen positief over energiesteun Arnhem © ANP
ARNHEM - Minima in Arnhem krijgen 250 euro extra van de gemeente, om de fors gestegen energierekening te kunnen betalen. Die beslissing roept veel reacties op, van zowel voor- als tegenstanders.
Johanna zegt op de Facebook-pagina van Omroep Gelderland bijvoorbeeld blij te zijn dat de gemeente Arnhem minima te hulp schiet, en Willy vindt het fijn om te zien dat de gemeente een inspanning doet waar inwoners iets aan hebben. En Silvia zegt: "Ik kan mij gewoon niet voorstellen hoeveel stress dit bij mensen teweegbrengt, als wij als tweeverdieners met een redelijk goed inkomen al in de stress schieten van de energiekosten."

Vervelend gevoel bij beslissing

Er klinken ook andere reacties door op sociale media. "De gemeente deelt uit, wij werkenden moeten dat opbrengen", zegt Chris. En Rianne voelt zich er ook niet helemaal goed bij. "Ik snap dat de minima echt beroerd erbij zitten, maar dat ik als hardwerkende, alleenstaande moeder met moeite gespaarde spaarcentjes zo weg kan geven, en niet gecompenseerd wordt, is ook beroerd en daar schieten me de tranen ook van in de broek... Maar ja, ik moet het wel gewoon betalen", merkt ze op.
"Minima, minima, minima... en de rest kan stikken", geeft Corina aan. "Wanneer komt er eens compensatie voor de mensen die werken en net een beetje meer hebben dan de minima, maar wel overal 100 procent voor kunnen betalen?" Jhonny gaat zelfs een stapje verder dan Rianne en Corina. "En alweer de minima die geholpen worden... die mogen we niet eens minima meer noemen, met wat ze allemaal krijgen!"

'Wat een afgunst'

Marit vindt dat sommige mensen te hard reageren. "Wat een afgunst hier. Wil je ruilen met minima?", vraagt ze zich hardop af. Ook Hermine kan niet zo veel met personen die een verbolgen reactie achterlaten. "Als iemand bij de minima hoort, wil dat niet zeggen dat hij of zij niet werkt", stelt ze. "Wat is dat voor onzinnig geklets?"
Tonny oppert dat een maximumprijs voor het afnemen van energie wellicht een goed idee zou zijn. "Misschien is het beter en goedkoper om een standaard prijs af te spreken tot bijvoorbeeld 1400 kuub wat voor iedereen betaalbaar is. Ga je daar overheen, dan de prijs die nu actueel is."
De extra energietoeslag kost de gemeente Arnhem ongeveer 3,8 miljoen euro.