Gelderland

Huis isoleren? Dat is lang niet voor iedereen weggelegd

Een hoekwoning krijgt spouwmuurisolatie.
Een hoekwoning krijgt spouwmuurisolatie. © ANP
ARNHEM - Zonder subsidie, een hogere hypotheek of een lening je huis verduurzamen. Het is niet voor alle Gelderlanders weggelegd. In Arnhem en Nijmegen kan twee derde van de inwoners niet investeren in hun eigen huis. Dat blijkt uit een analyse van Omroep Gelderland.
Huurders zijn afhankelijk van hun verhuurder en kopers hebben minimaal 10.000 euro nodig voor een buffer, schrijft het Nibud voor. Pas met daar geld daarboven kan worden geïnvesteerd.
Huiseigenaren hebben wel de mogelijkheid om subsidie aan te vragen of hun hypotheek te verhogen, als ze de financiële ruimte hebben.

Slechte isolatie, hoge rekening

150.000 Gelderlanders dreigen in financiële problemen te komen door de hoge energieprijzen. In sommige wijken zoals de Geitenkamp in Arnhem zijn de problemen ernstig. Een op de vijf dreigt daar in financieel zwaar weer te komen.
En juist die wijk komt ook bij isolatie als slecht naar boven. Slechts 5 procent van de inwoners heeft de mogelijkheid om zelf iets aan de woning te doen. De jaren 30-huizen maken dat – om de kosten in de hand te houden – tegelijkertijd noodzakelijk.
En bijna geen huis in de Geitenkamp is goed geïsoleerd. Een op de twintig heeft het beste energielabel (A), bijna een derde van de huizen heeft een slechte isolatie (E of lager).
In andere Arnhemse wijken zoals Malburgen en Presikhaaf staan relatief veel huurwoningen en de kopers die er wel zijn hebben in ongeveer de helft van de gevallen niet voldoende eigen geld.
In gemeenten zoals Rozendaal, Voorst, Heumen en Wageningen kunnen relatief veel kopers investeren in hun eigen woning.
Zie hier hoe het zit in jouw gemeente:
Verantwoording

Om te bepalen of een huishouden in staat is om zelf verbeteringen door te voeren om hun energiekosten te verlagen keken we naar twee zaken. Huurders zijn afhankelijk van de verhuurder voor aanpassingen en kunnen dus zelf geen investering doen.

Maar ook huiseigenaren die minder dan €10.000 op de bank hebben staan kunnen niet aan de slag met het isoleren van hun woning. Volgens het Nibud moeten huiseigenaren namelijk een buffer van minimaal €9.200 hebben om financiële tegenvallers op te vangen. Het percentage huishoudens in een gemeente dat dus niet in staat is om hun huis te verbeteren is een optelsom van deze twee groepen.