Arnhem en omstreken
150.000 Gelderlanders in financieel zwaar weer door hoge energiekosten

ARNHEM - Ruim 150.000 inwoners van onze provincie dreigen in financiële problemen te komen door de explosieve energieprijzen. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland.
Het gaat om inwoners die meer dan gemiddeld energie verbruiken, bijvoorbeeld door slechte isolatie, en tegelijkertijd bij de 25 procent armste huishoudens horen.
Deze groep heeft maandelijks minder dan 2000 euro per huishouden te besteden, zonder toeslagen, en is met de huidige gasprijzen minimaal 400 euro per maand kwijt bij een variabel contract.
Een vijfde kwijt aan de energierekening
Dat betekent dat deze huishoudens minimaal 20 procent van hun inkomen aan energie kwijt zijn. Vaak wordt bij een uitgave van 10 procent al gesproken over energiearmoede.
In sommige gemeenten dreigt een op de tien inwoners in de problemen te komen. In sommige wijken zijn de problemen veel groter. In de Arnhemse wijk de Geitenkamp gaat het zelfs om één op de vijf huishoudens.
De verschillen tussen wijken zijn groot, zoals in Arnhem:
De Geitenkamp is een arme wijk met veel jarendertigwoningen. Bijna een op de drie woningen is niet goed geïsoleerd. Bovendien kunnen veel inwoners niet zelf hun huis isoleren: veel mensen huren en de bewoners die wél een koophuis hebben, ontbreekt het aan voldoende eigen geld.
Een deel van de inwoners maakt zich zorgen, blijkt na een rondje door de wijk. "Ik heb vanochtend maar een vest aangetrokken, in plaats van de verwarming aan te zetten", vertelt een oudere vrouw. Een ander vertelt hoe ze bij de energiemaatschappij het geadviseerde bedrag maar heeft gehalveerd. De geadviseerde 600 euro is niet te betalen.
Dit zorgt voor psychische druk
"Wij gaan 295 naar 585 euro", vertelt Jan Lareman. Hij woont aan de rand van de Geitenkamp en helpt mensen in de wijk die het financieel zwaar hebben met zijn stichting Stevig Arnhem.
Hij schrok zelf ook toen hij de energierekening zag. "Dat zijn nogal bedragen, zeg." Hij kent de wijk door en door.
Dit soort bedragen kunnen veel inwoners volgens hem niet betalen en dat zorgt voor problemen. "Ook voor hun gezondheid, want het levert nogal wat psychische druk op als je een uitkering hebt en je dan dit te wachten staat. Je weet niet hoeveel je straks moet gaan betalen: ik maak me zorgen om de zorgen die zij straks hebben."
Hij hoopt vooral niet dat mensen de verwarming uit gaan zetten. "Probeer gewoon lekker je maandbedrag te houden en ga niet in op die achterlijke bedragen als je het geld toch niet hebt. Laat de regering maar helpen om uit de problemen te komen, daar zijn ze voor", zegt hij.
Reageren? Heeft u tips, wilt u reageren of wilt u aandacht voor een nog onbelichte kant van armoede? Mail dan naar research@gld.nl
'Grote groep valt overal buiten'
Ook in andere gemeenten zien ze de impact van de hoge energierekeningen. In Rheden helpt Stichting Urgente Noodhulp mensen die in de problemen komen, ze krijgen namen door van hulpverleners als huishoudens buiten de boot dreigen te vallen.
Volgens voorzitter Eduard Mesritz is er een groot probleem bij de groep die net boven het minimum zit. "Minima krijgen hulp, maar de groep daar net boven valt overal buiten. Met als gevolg dat ze uiteindelijk netto minder houden. Want ook zij hebben te maken met de hogere energie en daar krijgen ze geen geld voor", ziet hij.
"Dat zijn de ‘werkende armen’ of mensen die een hele goede baan hebben gehad en nu in de uitkering zitten", aldus Mesritz. De verenigde stichting van Urgente Noodhulp-organisaties heeft energie en energiearmoede als een van de prioriteiten voor het komende jaar. Mesritz hoopt dat mensen zich melden als ze in de problemen komen. Volgens hem gebeurt dat nu vaak niet vanwege schaamte.
Verantwoording
Voor dit verhaal heeft Omroep Gelderland gebruik gemaakt van maatwerkrapportages van het CBS. Daarnaast is gebruikgemaakt van energielabels afkomstig van EP-online, de officiële database waarin energielabels zijn opgenomen.
De 2000 euro is gebaseerd op het besteedbaar inkomen zoals gehanteerd door het CBS. Dat maandbedrag is het maximum. Voor de energierekening is het gemiddelde verbruik genomen, de groep van 150.000 Gelderlanders verbruikt meer dan gemiddeld energie.
Veel mensen in deze groep zullen minder verdienen en meer verbruiken.