Rijk van Nijmegen / Arnhem en omstreken

Thuiswerken populair, maar blijft dat zo in een winter met torenhoge energieprijzen?

Straks minder thuiswerken door hoge energieprijzen?
Straks minder thuiswerken door hoge energieprijzen? © Pixabay
NIJMEGEN - Een paar dagen op kantoor en een paar dagen vanuit huis. Die vorm van werken is ook na de coronaperiode nog onverminderd populair, blijkt uit een rondgang langs meerdere (grote) Gelderse bedrijven. Toch zijn er ook zorgen, want blijft dat thuiswerken deze winter wel zo interessant als je je thuiswerkplek voor goud geld moet warm stoken?
Met gasprijzen die zo rond de 3 à 4 euro per kubieke meter bungelen, kan thuiswerken deze winter wel eens een veel duurder alternatief worden dan werken op kantoor. Dat zien ook de werkgevers die we vroegen naar hun verwachtingen voor de winter.
Nu de temperaturen nog niet al te veel reden geven om de verwarming aan te doen, krijgen de meeste bedrijven nog geen signalen binnen dat er weer meer mensen naar kantoor zullen komen. Maar ze houden er zeker rekening mee.

Extra uitkering en maximale thuiswerkvergoeding

Bij Royal Haskoning in Nijmegen bijvoorbeeld hebben ze alle werknemers een eenmalige uitkering gegeven om ze te compenseren voor alle prijsstijgingen. "Dat bedrag was voor iedereen gelijk en de totale uitgave is voor het bedrijf echt een flink bedrag", laat een woordvoerder weten.
De meeste andere bedrijven proberen de kosten vooral te dekken door de maximale thuiswerkvergoeding te hanteren. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) adviseert nu een vergoeding van 3 euro per dag, maar dat is volgens de vakbonden allang niet meer genoeg.
"Medewerkers die ieder dubbeltje moeten omdraaien, zullen al die aspecten meenemen in hun overweging, en daar hebben we alle respect voor", reageert een woordvoerder van nutsbedrijf Alliander in Arnhem over de mogelijke gang naar kantoor.

Hybride werken lijkt blijvertje

Wat overal naar voren komt is dat het hybride werken, kortweg zelf bepalen hoeveel dagen je op kantoor en thuis werkt, na de coronaperiode een blijvertje lijkt. "Dat gaat bij ons heel goed. De faciliteiten bij onze werknemers thuis zijn inmiddels zo goed, dat het allemaal prima kan. We laten teams vrij en de meeste kiezen ervoor om twee dagen op kantoor te werken en de rest vanuit huis te doen", vertelt Robin Breukelen van softwarebedrijf Avisi in Arnhem.
Datzelfde beeld schetst Celine van de Haterd van zorgverzekeraar VGZ in Arnhem. "Teams kiezen zelf wat zij bij voorkeur op kantoor doen en wat thuis. In de praktijk zien we dat er hierdoor een blijvende mix is ontstaan van thuiswerken en op kantoor werken."
Reizen is ook duur
Een balans tussen uit en thuis dus. "Maar of dit te doorbreken is vanwege hoge energiekosten, is afhankelijk van de persoonlijke financiële situatie. Reizen is ook duur en woon-werk verkeer komt geheel of gedeeltelijk voor rekening van de medewerker", voegt de woordvoerder van Alliander toe.