Rijk van Nijmegen

Clifford Stump (98) bevrijdde Nederland en keert nu nog een keer terug

Veteraan Clifford Stumpt (98) is ook dit jaar weer in Nederland.
Veteraan Clifford Stumpt (98) is ook dit jaar weer in Nederland. © NOS
NIJMEGEN - Nederland is inmiddels al bijna tachtig jaar bevrijd en met de jaren is de groep veteranen die nog kan vertellen over de Tweede Wereldoorlog flink kleiner geworden. Eén van de laatste overlevenden is Clifford Stump. De 98-jarige Amerikaan herinnert zich nog veel, maar sommige gebeurtenissen zou hij liever vergeten.
Als twintigjarige vocht Stump voor de bevrijding van Nederland. Hij maakte deel uit van de 82ste Airborne divisie en landde in 1944 op Normandië, waarna hij in Nijmegen terechtkwam en meehielp bij de verovering van de Waalbrug.

‘Soms heb ik nog wel flashbacks’

“We moesten die brug veiligstellen. We arriveerden er slechts een paar uur voor de Duitsers de brug op wilden blazen. Dus we hebben ‘m gered. Mijn persoonlijke herinneringen zijn zo oud, om eerlijk te zijn stop je ze het liefst ver weg. Soms heb ik nog wel flashbacks en die zijn niet echt prettig”, bekent Stump.
Na de Tweede Wereldoorlog wachtte hem nog een heel mensenleven, waarin hij al meermaals naar onze provincie terugkeerde. Zo was hij in 2019 van de partij tijdens de Sunset March, de erewandeling over de Nijmeegse brug De Oversteek.
Ook dit jaar is de Amerikaanse veteraan op het vliegtuig naar Nederland gestapt om te ontmoeten, te herdenken en te herinneren.
Kijk hier hoe Clifford Stump zijn terugkeer in Nederland beleeft:
Veteraan Clifford Strump (98) keert terug in Nederland