Gelderland

Roep om bouwstop distributiecentra vanwege woningbouw: 'Dom plan'

Op het bedrijventerrein in Nijkerk staan meerdere distributiecentra
Op het bedrijventerrein in Nijkerk staan meerdere distributiecentra
ARNHEM - De bouw van talloze 'witte dozen' in het landschap roept veel discussie op. Zeker in een tijd van woningnood zien velen liever dat er woonwijken uit de grond worden gestampt. Het CDA wil nu dat er snel een bouwstop komt voor distributiecentra (dc's). Ook in Gelderland zijn er veel dc's.
Volgens het Gelderse CDA-Tweede Kamerlid Jaco Geurts slokken de hallen te veel ruimte op. "Er komen er steeds meer en de beschikbare bouwgrond is beperkt."
In onze provincie staan ruim 250 dc’s met een oppervlakte van minimaal 7.500 vierkante meter, zo blijkt uit cijfers van het Arnhemse onderzoeksbureau Stec Groep. Kijk je naar heel Nederland dan zijn er ruim 9.000 dc’s. Iets meer dan 3.000 zijn de afgelopen twintig jaar gebouwd.

Logistieke transitie

“Die grote toename heeft een duidelijke reden”, stelt de Oosterbeekse retaildeskundige en hoogleraar Bedrijfskunde Cor Molenaar. “We zijn in Nederland bezig met een logistieke transitie. Dat houdt in dat we onze dc’s niet meer op een plek in het land centraliseren, maar juist decentraliseren naar de regio. Zo zijn we dichter bij de consument en hoeven we uiteindelijk minder vrachtwagens te laten rijden. Op die manier stoten we minder CO2 uit.”
Maar de beschikbare bouwgrond die we in Nederland hebben wordt steeds schaarser. En dat betekent volgens CDA’er Geurts dat we duidelijke keuzes moeten maken. “De provincie Gelderland moet bijvoorbeeld 1,8 keer zo groot worden als we willen voldoen aan de ruimtelijke opgaves wat betreft woningbouw, energie, infrastructuur en natuur. Het CDA vindt dat de dc’s te veel ruimte innemen.”

Dc's de hoogte in

Tot eind volgend jaar staan er tientallen dc’s in de wachtrij om gebouwd te worden. Maar daar wil het CDA met een motie een stokje voor steken. “Wat ons betreft gaan de dc’s innoveren of de hoogte in.”
‘Het is echt een dom plan’
Retaildeskundige Cor Molenaar
Retailspecialist Molenaar kan er met zijn pet niet bij: “Het is echt een dom plan om een bouwstop in te stellen. De nieuwe dc’s die erbij komen liggen over het algemeen langs snelwegen. Vanwege de uitstoot van fijnstof wil je daar sowieso al geen woonwijk bouwen.”
Molenaar geeft toe dat je de hoogte kan inbouwen. “Maar dan moet je jezelf afvragen of al die pallets te stapelen zijn op die hoogte. Het tweede punt is dat de oude industriële centra zijn gebouwd in de jaren ’60 en ’70. Toen werd er helemaal geen rekening gehouden met het milieu en de toevoerwegen. Met alle consequenties van dien.”
Juist op die plek kan je volgens Molenaar prima woningbouw toepassen. “Maar dan zal je wel het dc moeten verplaatsen. En dan kijken we tegenwoordig juist naar milieuaspecten en locaties die nergens anders voor geschikt zijn.”

Motie in stemming

Het voorstel van het CDA is afgelopen woensdag besproken in de commissievergadering van de Tweede Kamer. Over een paar weken wordt de motie in stemming gebracht.
Overzicht van het aantal distributiecentra in Gelderland (data: Stec Groep):
  • Stadsregio Arnhem-Nijmegen 100
  • Rivierengebied 50
  • Regio Food Valley (deels provincie Utrecht) 40
  • Achterhoek 30
  • Regio Cleantech (deels provincie Overijssel) 35
  • Noord-Veluwe 15
In de periode 2013-2021 is de logistieke vastgoedvoorraad van panden in Gelderland met een minimale oppervlakte van 7.500 vierkante meter toegenomen met 40-45 procent van 4 miljoen in 2013 naar 5,5 miljoen vierkante meter in 2021. Dit is min of meer in lijn met het nationale gemiddelde.