Achterhoek

OM zwijgt nog in zaak Sem Vijverberg, dit zou de reden kunnen zijn

Het grafje van Sem.
Het grafje van Sem. © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Het houdt de gemoederen in Doetinchem flink bezig. Is de opgepakte vrouw (39) echt de moeder van baby Sem Vijverberg, die in 2006 dood werd gevonden in een vijver? Na een rondgang langs deskundigen blijkt dat de uitslag van het DNA-onderzoek al bekend zou moeten zijn.
Dat het Openbaar Ministerie (OM) nog niks over de zaak naar buiten brengt - ook al zou het DNA-onderzoek al afgerond zijn - komt volgens strafrechtdeskundige Henny Sackers door de procedure waar de verdachte zich in bevindt.
“Momenteel zit de verdachte in beperkingen. Dit houdt in dat de vrouw met niemand contact mag hebben, op haar advocaat na. Dit gebeurt altijd in belang van het onderzoek en mag niet langer duren dan strikt noodzakelijk is voor het onderzoek”, legt de hoogleraar van de Nijmeegse Radboud Universiteit uit.

Strategische zet van OM?

Redenen om de verdachte langer in beperking te houden, zijn volgens hem vaak strategisch: “Dit kan zijn om te voorkomen dat het onderzoek door iets wordt gedwarsboomd of dat er bewijsmateriaal verdwijnt.”
Volgens Sackers is het gebruikelijk dat bij een zaak als deze twee onderzoeken plaatsvinden. “Het belangrijkste is het verhoren van de verdachte. Maar ook familie en vrienden worden vaak opgeroepen voor verhoor. Dit kan al heel tijdrovend zijn", weet hij.
Daarnaast vindt er forensisch onderzoek plaats. "Het kan soms wel één tot twee maanden duren tot het forensisch onderzoek uitslag biedt.” Volgens de strafrechtdeskundige ligt het eraan of er destijds DNA is afgenomen bij Sem, of dat ze dat vorige week nog moesten afnemen van het stoffelijk overschot.

'DNA-onderzoek hoeft niet lang te duren'

In de zaak van Sem Vijverberg is volgens politiewoordvoerder Marèl van Steenbergen 16 jaar geleden al DNA afgenomen bij Sem. “We hebben dit DNA gedurende het onderzoek ook al twee keer door de DNA-Databank gehaald, op zoek naar een mogelijke verwantschap.”
Afgaande op die informatie hoeft het DNA-onderzoek volgens forensisch onderzoeker Ton Broeders niet langer dan een paar dagen te duren. “Maar het hangt altijd af van de kwaliteit van het DNA-materiaal; 16 jaar geleden was er minder mogelijk dan nu. Het is belangrijk dat je voldoende celmateriaal hebt, maar daar kan ik niks over zeggen. Zoiets merk je pas als je het in het lab onderzoekt.”

'Verhaal achter drama nog mysterie'

Volgens Henny Sackers is de kans aannemelijk dat de verdachte betrokken is bij het overlijden van baby Sem. “Ze is niet voor niets als verdachte aangemerkt. Alleen het verhaal achter dit drama, dat is nog een mysterie.”

Zie ook: