Arnhem en omstreken

'Mensen bellen ons in tranen op', Arnhem compenseert minima voor hoge energieprijzen

Arnhem trekt de knip voor energierekening minima.
Arnhem trekt de knip voor energierekening minima. © ANP
ARNHEM - Arnhem trekt zelf de knip om inwoners met een laag inkomen extra te compenseren voor de stijgende energieprijzen. Bovenop de 500 euro die al door het Rijk was toegezegd, krijgen zij nog eens 250 euro van de gemeente.
"Ik heb de luxe niet om tot Prinsjesdag te wachten", stelt wethouder Mark Lauriks. "Wij krijgen 400 telefoontjes per week van mensen die ons in tranen opbellen. Die letterlijk ziek worden vanwege de geldzorgen."
Er kan niet meer worden gewacht, benadrukt hij. Volgens hem is het niet uit te leggen dat er nog geen duidelijkheid is voor zijn inwoners.
Of het feit dat de gemeente nu zelf deze stap zet, ook niet een beetje als motie van wantrouwen richting het kabinet moet worden gezien? "In elk geval een 'motie van grote verbazing' dat het niet eerder is gebeurd", erkent Lauriks.

'Bijstand verhogen, mocht niet'

Is dit eigenlijk wel een gemeentelijke verantwoordelijkheid? "Het moet maar", vindt de wethouder. "Het ging zelfs zo ver dat ik heb onderzocht of we niet zelf de bijstand voor onze inwoners kunnen verhogen." Dat bleek wettelijk niet mogelijk. Toch had hij best de wet willen overtreden als de inwoners daarmee geholpen waren, betoogt Lauriks. Voor die optie koos hij niet, omdat Arnhemmers dan mogelijk in de problemen komen met hun toeslagen.
Of het niet een vreemd beeld geeft dat het dus uitmaakt binnen welke gemeentegrens je woont, in welke mate je geholpen wordt in deze energiecrisis? "Dat benadrukt nog maar eens dat landelijke maatregelen ook echt nodig zijn. Natuurlijk is het wrang dat andere gemeenten die niet hebben."

Middeninkomens en ondernemers

De klachten komen zeker niet alleen van de laagste inkomens, ziet Lauriks. Ook om de middeninkomens maakt hij zich zorgen. Hij zegt die ook zeker te willen helpen, maar is nog aan het uitzoeken op welke manier dat het beste kan.
"Bijvoorbeeld met een noodnummer waarop we direct hulp kunnen bieden aan mensen die in de problemen zitten. Maar wellicht heeft de gemeenteraad nog ideeën of kunnen we leren van andere gemeenten", legt hij uit. Ook daarbij is haast geboden, weet de wethouder. "Net als voor ondernemers die moeite hebben het hoofd boven water te houden."

Nieuwe koelkast

Naast de extra energietoeslag stelt de gemeente ook meer geld beschikbaar voor minima om schoolspullen te kopen voor hun kinderen. En waar lage inkomens voorheen bijvoorbeeld een goede tweedehands kregen wanneer hun koelkast kapot ging, kiest de gemeente er vanaf nu voor een nieuw energiezuinig model aan te bieden. "Dat scheelt ook direct in de energierekening." Ook stelt de gemeente extra energiecoaches aan die kunnen helpen die rekening naar beneden te brengen.
De extra energietoeslag kost de gemeente ongeveer 3,8 miljoen euro. Voor het totaal aan maatregelen is ongeveer 12,5 miljoen euro beschikbaar, inclusief rijksbijdrage. Een lokaal crisisteam moet de komende tijd verdere maatregelen uitwerken en snel kunnen schakelen om de stad de winter door te helpen.