Achterhoek

Nieuwe beek moet landgoed 't Medler bij Vorden klimaatbestendig maken

De bodem van de Vordense Beek
De bodem van de Vordense Beek © Omroep Gelderland
VORDEN - Het is nu één grote zandvlakte, maar uiteindelijk moet die ervoor zorgen dat landgoed 't Medler bij Vorden klimaatbestendig is. De zandvlakte is de bodem van een nieuwe beek op het landgoed. Deze Vordense Beek is niet diep, maar wel breed en dat moet ervoor zorgen dat er bij overvloedige regenval water vastgehouden wordt dat in de bodem infiltreert zodat het weer gebruikt kan worden tijdens de droge periodes.
"Ik ben blij dat we nu eindelijk aan de slag zijn", zegt rentmeester Eelco Schurer. "De afgelopen jaren hebben we gezien dat het - door de droogte - steeds minder goed gaat met de natuur op het landgoed." Als voorbeeld noemt Schurer de beuken die een mooie laan vormen. "Die zijn eigenlijk niet meer te redden, ook niet als het nu heel veel gaat regenen."

Vordense Beek vervangt Baakse Beek

Toch toont hij een glimlach op zijn gezicht, want er gebeurt eindelijk iets op het landgoed. "Zes jaar geleden heb ik zelf aan de bel getrokken en nu is het eindelijk zover."
Graafmachines hebben de afgelopen tijd al behoorlijk wat werk verricht. Er is een nieuwe beekloop gegraven over het terrein. "Eigenlijk is dit de plek waar vroeger de Baakse Beek al heeft gemeanderd", legt Eelco uit. "Maar jaren geleden is de Baakse Beek - die door een heel groot deel van de Achterhoek loopt - rechtgetrokken. Dit is gedaan om het water zo snel mogelijk van het land te krijgen. Nu is dat niet meer nodig omdat het droog is."
Vasthouden en water later infiltreren in de bodem, dat is het toverwoord in de Achterhoek. Daarom zijn Waterschap Rijn IJssel, de gemeente Bronckhorst en de provincie Gelderland volop bezig om ervoor te zorgen dat de cultuurhistorische landgoederen in de regio behouden blijven.
"Uiteindelijk moeten we een optimaal watersysteem maken", zegt Peter Schrijver van het waterschap. "We gaan ook bij andere landgoederen deze stappen zetten, maar het kost tijd. We moeten het allemaal met verschillende partijen afstemmen en we moeten ook goed weten hoe het water hier vroeger liep en wat we daarvan nu moeten herstellen."

Meer natuur

Op 't Medler wordt ook nieuwe natuur gecreëerd. Met boeren in de omgeving die grond van het landgoed pachten zijn afspraken gemaakt. Ze hebben nieuwe gronden gepacht. Een deel van de boeren gaat zich de komende jaren ook meer richten op agrarisch natuurbeheer. Op het landgoed zelf worden onder andere kruiden- en faunarijke graslanden aangelegd; net als vochtige hooilanden en broekbossen. Daarnaast worden er 140 bomen aangeplant.
De Baakse Beek blijft voorlopig bestaan. "Als het heel hard gaat regenen, dan moet het water wel opgevangen worden", zegt Schurer. "Anders krijgen de mensen in Vorden natte voeten en dat willen we niet." Over drie jaar moet er water door de nieuwe beek stromen. "De Baakse Beek wordt dan een soort bypass."

Zie ook: