Stedendriehoek

Zes jonge agaatslakken gered bij ontruiming om gaslek

De bewoonster met de zes jonge agaatslakken
De bewoonster met de zes jonge agaatslakken © Omroep Gelderland
APELDOORN - Het was best even spannend donderdagochtend in het centrum van Apeldoorn. Koperdiefstal bleek een gaslek te hebben veroorzaakt in een leeg bedrijfspand. Gas hoopte zich op en de brandweer moest ruiten inslaan om het gas te laten ontsnappen. Straten werden afgezet en bewoners in de buurt moesten hun huis uit. Onder hen ook zes jonge agaatslakken, ook wel Afrikaanse reuzenslakken genoemd.
De gaslucht werd donderdagochtend vroeg ontdekt door de eigenaar van het bedrijfspand aan de Molendwarsstraat, aldus de politie. Het gebouw staat leeg en is vervallen. De man rook bij binnenkomst meteen een sterke gaslucht. Toen hij dit meldde, sloeg de brandweer direct alarm.

Explosiegevaar

Volgens de hulpdiensten was er door gasophoping in het pand explosiegevaar. De brandweer heeft daarom ruiten ingeslagen om het gas te laten ontsnappen. Hierna was het gevaar grotendeels geweken, wel kregen omwonenden het advies ramen en deuren nog even dicht te houden.
Bewoners van het tegenovergelegen appartementencomplex kregen bij het eerste alarm direct een melding via hun groepsapp om hun huis te verlaten.

Alle zes in één keer mee naar buiten

Een van hen laat weten dat ze wel schrok, toen ze het bericht las dat ze haar huis uit moest. De vrouw vertelt dat haar dochter net jonge agaatslakken in huis had. "Ik heb ze alle zes in één keer mee naar buiten genomen, in hun terrarium. Ik dacht: die moeten ook maar mee naar buiten, die moet ik veiligstellen."
De bewoonster vertelt dat de slakken wel 30 centimeter kunnen worden:
Zes jonge agaatslakken gered bij ontruiming om gaslek
Inmiddels zijn de babyslakken weer veilig thuis. En is de rust in Apeldoorn weergekeerd.