Stedendriehoek

Gaslek in centrum Apeldoorn, meerdere huizen ontruimd

Liander is druk met het gaslek in Apeldoorn.
Liander is druk met het gaslek in Apeldoorn. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Donderdagmiddag was er een gaslek op de Molendwarsstraat in het centrum van Apeldoorn. Omliggende straten werden afgesloten. Ook stadsbussen mochten er niet langs.
Het gaslek is ontstaan in een leegstaand bedrijfspand, aldus de brandweer. In verband hiermee is een aantal woningen ontruimd. Liander heeft het gas afgesloten. Rond half 1 werd bekend dat het gaslek gedicht was.
Gaslek in centrum Apeldoorn
Gaslek in centrum Apeldoorn © Luciano de Graaf
De brandweer heeft het pand geventileerd en de Molendwarsstraat is weer open. Liander is nog enkele uren bezig met herstelwerkzaamheden. Volgens de brandweer is de oorzaak koperdiefstal.

Ruiten ingeslagen om gas te laten ontsnappen

De gaslucht werd donderdagochtend vroeg ontdekt door de eigenaar van het bedrijfspand, aldus de politie. Het pand staat leeg en is vervallen, maar hij rook een bij binnenkomst direct een sterke gaslucht. Toen hij dit meldde, sloeg de brandweer direct alarm.
Volgens de hulpdiensten was er door gasophoping in het pand explosiegevaar. De brandweer heeft daarom ruiten ingeslagen om het gas te laten. ontsnappen. Hierna was het gevaar grotendeels geweken en gaf de brandweer aan de bewoners alleen nog de waarschuwing om ramen en deuren dicht te houden.

'Ik schrok toen hoorde dat ik mijn huis uit moest'

Bewoners van het tegenovergelegen appartementencomplex kregen bij het eerste alarm direct een melding via hun groepsapp om hun huis te verlaten. Een van de bewoners laat weten dat ze wel schrok, toen ze de app las dat ze haar huis uit moest. Zij vertelt dat haar dochter net jonge agaatslakken in huis had. "Ik heb ze alle zes beetgepakt en ook maar mee naar buiten genomen.", vervolgt ze. Inmiddels zitten de kleine baby-agaatslakjes weer veilig in hun terrarium.