Gelderse Vallei / Stedendriehoek

Parkdirecteur weigert handtekeningen: 'Hij had ze beter kunnen aannemen'

Gedragspsycholoog Liza Luesink.
Gedragspsycholoog Liza Luesink. © Eigen foto / ANP (Beeldbewerking Omroep Gelderland)
OTTERLO - Directeur Seger baron van Voorst tot Voorst weigerde onlangs zo'n tweeduizend handtekeningen van kampeerder Robert Jan Jonker aan te nemen. Jonker wilde ze aanbieden in een poging de natuurcamping op Nationaal Park De Hoge Veluwe open te houden, maar de parkdirecteur zei dat hij geen valse hoop wilde scheppen en dat het besluit al vaststond. Misschien was ze aannemen tóch verstandiger geweest, denkt Liza Luesink.
Luesink is gedragspsycholoog in Zutphen en zegt dat de parkdirecteur de petitie ook had kunnen aannemen en tóch eerlijk had kunnen zijn. "Mijn eerste indruk was wel: ai, hij had die handtekeningen beter aan kunnen nemen. Wanneer we weerstand ervaren voelt dat vaak vervelend, maar weerstand is super waardevol", aldus Luesink. "Het laat namelijk zien dat mensen ergens op betrokken zijn."

Weerstand erkennen

De parkdirecteur had er goed aan gedaan een afspraak te maken om de betrokkenheid die kampeerder Robert Jan Jonker toonde, te erkennen, zegt Luesink. "Wanneer je zo'n stapel handtekeningen krijgt en de weerstand tegen sluiting erkent, geef je mensen het gevoel dat ze gehoord worden. Dat is een stukje procedurele rechtvaardigheid", aldus de gedragspsycholoog.
Robert Jan Jonker startte een petitie voor behoud van natuurcamping op De Hoge Veluwe.
Robert Jan Jonker startte een petitie voor behoud van natuurcamping op De Hoge Veluwe. © Eigen foto / Omroep Gelderland
Daarmee bedoelt ze dat betrokkenen voelen dat een procedure eerlijk is verlopen en een positief gevoel overhouden aan hoe ze behandeld zijn. "Soms voelt een proces onrechtvaardig, omdat mensen het niet volledig hebben meegekregen. De sluiting van een camping kan best onrechtvaardig voelen. Als mensen meegenomen worden in het proces, kan dat helpen."
"In dit geval heeft de parkdirecteur het over 'bedrijfseconomische redenen', dat kunnen goede redenen zijn om een camping te sluiten. Maar wellicht is het de tegenstanders toch wat rauw op het dak gevallen."

'Het moet authentiek zijn'

Belangrijke voorwaarde is wel dat Van Voorst tot Voorst het écht jammer had moeten vinden om de natuurcamping te sluiten, als hij de afspraak had willen laten doorgaan. "Als je het niet meent, werkt het niet. Het moet oprecht en authentiek zijn, niet voor de bühne", zegt Luesink. "Hij zei dat hij geen valse hoop wilde creëren door de handtekeningen aan te nemen. Hij had de handtekeningen echter ook kunnen aannemen, en daarbij kunnen zeggen: het gaat mij ook aan het hart en ik waardeer jullie moeite. Ik neem de handtekeningen aan, maar ik denk niet dat de camping open zal blijven."