Arnhem en omstreken

Regen en onweer op komst: hoe moet dat nu met de herdenkingen?

Vijf jaar geleden regende het op de Ginkelse Heide tijdens de Airborne-herdenking van 2017.
Vijf jaar geleden regende het op de Ginkelse Heide tijdens de Airborne-herdenking van 2017. © ANP
EDE - Komend weekend staat de jaarlijkse herdenking van Operatie Market Garden op het programma. De weersverwachtingen zijn echter niet gunstig: het ziet ernaar uit dat er flinke buien zullen vallen. Wat te doen als je het wel wilt zien, maar niet kletsnat wil regenen?
"Het najaar komt eraan", zegt meteoroloog Diana Woei van Weerplaza. "Het valt nu nog mee met de buien, maar vrijdag komen er in de loop van de dag steeds zwaardere buien. De zware exemplaren verwacht ik in de avond", zegt Woei. Ze voorziet zaterdag een wisselend weerbeeld, met meer wind dan in de voorgaande dagen en een maximumtemperatuur van 15 à 16 graden. "Toch tamelijk koel voor de tijd van het jaar."

Paraplu of poncho mee

Als je zaterdag hoe dan ook op de Ginkelse Heide wilt zijn, neem dan zeker een paraplu mee. Dat is toegestaan, ook tijdens de momenten waarop wordt herdacht. "Natuurlijk", zegt voorzitter Roger Beets van de Stichting Airborne Herdenkingen. "Zowel een paraplu als poncho mag gewoon meegebracht worden."

Wat doen de parachutisten?

Zoals ieder jaar komen er ook tijdens deze editie weer parachutisten uit de lucht: daar zijn vijf momenten voor gekozen op zaterdag. Of ze écht springen, hangt wel af van het weer. Als het zicht te slecht is vanuit de wolken, worden de sprongen uitgesteld - of in het uiterste geval geannuleerd.
De Airborne luchtlandingen van 2021.
De Airborne luchtlandingen van 2021. © Omroep Gelderland
"Bij dichte mist gaan de sprongen niet door, maar er wordt geen mist voorspeld", legt Beets uit. "De sprongen hangen van meerdere zaken af: bij windkracht 4 of 5 kan er gesprongen worden, maar hangt het wel af van hoe de wind zich gedraagt. Bij windkracht 7 wordt niet gesprongen."
"En als het regent, is het de vraag om wat voor regen het gaat. Miezerregen is niet zo'n probleem voor de parachutisten, maar als het echt met bakken tegelijk uit de hemel komt, voorzie ik dat er niet gesprongen zal worden", aldus Beets. Het laatste woord bij onvoorspelbaar weer is uiteindelijk aan de commandant op de grond. Of sprongen kunnen worden uitgesteld, hangt volgens Beets af van allerlei externe factoren.
Kijk naar een compilatie van de luchtlandingen op de Ginkelse Heide in 2021:
Beleef de Airborne herdenkingen hier nog een keer

Gelukkig zijn er livestreams

Via de livestreams van Omroep Gelderland kan iederéén meebeleven en herdenken. Op vrijdag 16 september zenden we de herdenking op het Airborneplein in Arnhem uit en later die avond kun je genieten van een indrukwekkende show tijdens Bridge to Liberation, vanaf de voet van de historische John Frostbrug in Arnhem. De luchtlandingen en de herdenking op de Ginkelse Heide zijn zaterdag live te volgen en zondag kun je afstemmen voor de herdenking op de Airborne-begraafplaats in Oosterbeek.
"Aan mensen die twijfelen of ze er zelf heen zullen gaan, zou ik zeggen: kijk lekker mee via de livestreams", zegt voorzitter Beets van de Stichting Airborne Herdenkingen. "Soms krijg je alles rondom de herdenkingen via de livestream nog beter mee, dan wanneer je er zelf in de plenzende regen bij staat."