Arnhem en omstreken

Gemeenteraad wil tien miljoen extra neerleggen voor Stadstheater

Het Arnhemse Stadstheater.
Het Arnhemse Stadstheater. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad is bereid de gevraagde 10 miljoen euro extra neer te leggen om het Stadstheater op te knappen. Zoveel werd duidelijk tijdens de vergadering over het voorstel van wethouder Cathelijne Bouwkamp. Vijf van de zes coalitiepartijen zijn in elk geval voor, waardoor het zeker een meerderheid zal halen.
Coalitiepartner Arnhem Centraal stelt nog wel de nodige vraagtekens bij de plannen. Guus van der Laak voorziet dat ook het nieuwe budget van in totaal 74 miljoen euro uiteindelijk weer niet voldoende zal zijn. "Gaan we dan de plannen aanpassen, of opnieuw om een kruiwagen met geld vragen", wil hij van de wethouder weten.

'Geen grip op'

Bouwkamp legt uit dat de risico's rondom het bouwproject in beeld zijn gebracht en dat er ook rekening mee is gehouden dat prijzen nog wat door kunnen stijgen. Bovendien is zij van plan elk half jaar de actuele stand van zaken te delen met de gemeenteraad en in overleg te gaan als er zich problemen voordoen die niet direct op te lossen zijn.
Maar prijsstijgingen zijn 'helaas een gegeven van deze tijd', erkent Bouwkamp. "Dat is niet iets waar we grip op kunnen hebben." Dat betekent volgens de wethouder niet dat er een 'carte blanche' wordt gevraagd, zoals Yildirim Usta (DENK) suggereerde. "Het is ook voor het college een worsteling hoe je daar enerzijds grip op houdt en het Stadstheater straks ook weer open kan."

'Cultuur óók belangrijk'

Verschillende fracties stellen de vraag of een uitgave als deze wel verantwoord is in een tijd waarin de crisissen zich opstapelen en inwoners in de problemen komen omdat ze hun energierekening niet meer kunnen betalen. Bouwkamp maakt duidelijk dat ze daar haar ogen niet voor sluit. "Maar ook cultuur is echt belangrijk voor Arnhemmers."
"Als we dit nu niet doen, hebben we straks geen Stadstheater meer", besluit Bouwkamp.
De komende weken zal de gemeenteraad formeel haar goedkeuring geven aan het nieuwe financieringsplan. Ondertussen zijn vijf teams van architecten en ingenieurs in de race om het ontwerp te mogen gaan maken. De bedoeling is om daar in januari een keuze in te maken. Wat als die aanbesteding mislukt, vraagt Niels Scholten (Volt) zich af. Er komt geen duidelijk antwoord op die vraag.

Zie ook: