Achterhoek

Zaagseizoen in Gelderse bossen begonnen, dit moet je erover weten

De houtoogst is weer begonnen
De houtoogst is weer begonnen © Omroep Gelderland
RUURLO - Het broedseizoen is voorbij en dus is het zaagseizoen in de Gelderse bossen weer begonnen. Bijna tien procent van het hout dat we in ons land gebruiken komt uit Nederlandse bossen, de rest wordt uit het buitenland gehaald. Bomen worden niet alleen gekapt om hout te oogsten, maar ook om het bos gezond te houden, vertelt boswachter Doreen Rugers van Staatsbosbeheer.
In Ruurlo zijn de zaagmachines inmiddels aan het werk gegaan. Met een kettingzaag velt een bosbouwer een grote naaldboom. Op de boomstam staat een oranje stip. Het teken voor de bosbouwer dat in deze boom de zaag gezet kan worden. De markering is al eerder op de boom aangebracht tijdens een inspectieronde. Dat gebeurt iedere vier jaar. Een deskundige bepaalt dan welke bomen in het bos mogen worden gekapt en welke bomen juist meer ruimte moeten krijgen, omdat ze belangrijk zijn voor een gezond en gevarieerd bos.
"Door een boom weg te halen, krijgen andere bomen de ruimte om groter te groeien", legt boswachter Rugers uit. Ook wordt een boom soms gekapt om het bos te verjongen of om ervoor te zorgen dat andere boomsoorten kunnen opkomen. Een gevarieerder bos maakt bomen minder vatbaar voor ziekten en schadelijke beestjes zoals de letterzetter. Door bomen weg te halen ontstaan bovendien open plekken in het bos waar weer licht op de bodem valt. Hiervan profiteren planten en dieren.

Onbeperkt zagen mag niet

Voor het kappen van een boom in een tuin is vaak een vergunning nodig. Ook in bossen is het omzagen van bomen aan regels gebonden. Het beleid wordt voor een belangrijk deel bepaald door de provincie. De provincie Gelderland gaat hierbij uit van drie typen bos. In natuurbos hebben beheerders beperkt de mogelijkheid om bijvoorbeeld oude bomen te kappen. De provincie wil dat er in de toekomst in deze bossen nog minder gezaagd wordt en dat meer oud en dood hout achterblijft om de biodiversiteit te vergroten. In 2020 was 39 procent van de bossen in Gelderland aangemerkt als natuurbos. Als het aan de provincie ligt, wordt in 2030 bijna de helft van de Gelderse bossen beheert als natuurbos.
59 procent van de bossen in Gelderland is door de provincie geoormerkt als productiebos. Terreinbeheerders mogen uit deze bossen meer hout oogsten, maar ook hier gelden regels om bijvoorbeeld de natuur en het milieu te beschermen en ontbossing te voorkomen. Productiebossen worden ook wel multifunctionele bossen genoemd, omdat ze vaak ook een belangrijke recreatieve functie hebben. Daarnaast zijn veel van deze bossen ook onderdeel van natuurgebieden. De overige 2 procent van de Gelderse bossen staat te boek als cultuurbos. Dit type bos is te vinden op landgoederen en in parken.

Bos- en Houtdag in Ruurlo

Staatsbosbeheer is een van de terreineigenaren die hout uit de Gelderse bossen haalt. De organisatie verwacht dit seizoen in Gelderland ongeveer 28.000 kuub hout te oogsten. Dat gebeurt onder meer op de Noord-Veluwe en in de Achterhoek. "Er wordt nooit meer geoogst dan er jaarlijks bijgroeit. En bos blijft bos", benadrukt Rugers. Zij krijgt regelmatig vragen over de houtoogst. Om te laten zien hoe het bosbeheer in zijn werk gaat, organiseert Staatsbosbeheer komende zaterdag een Bos- en Houtdag. Die is van 10.00 tot 16.00 uur ter hoogte van De Heikamp in Ruurlo.
Gelderland heeft bijna 98.000 hectare bos. Dat is ruim een kwart van al het bos in Nederland. Die hoeveelheid bos zal de komende jaren toenemen. Zo plant Staatsbosbeheer dit seizoen in onze provincie 50 hectare bos aan, op 16 verschillende locaties. In totaal komt er de komende jaren in Gelderland 1.700 hectare bos bij. Dat moet het stikstofprobleem helpen beteugelen en de negatieve gevolgen van de klimaatverandering verminderen.