Gelderland

Niemand zit deze winter in de kou, belooft de minister: hoe kan dat?

Niemand zit deze winter in de kou, belooft de minister: hoe kan dat?
Niemand zit deze winter in de kou, belooft de minister: hoe kan dat? © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het kabinet vindt dat niemand deze winter mag worden afgesloten van gas en elektriciteit, als de energierekening niet meer betaalbaar is. Energieminister Rob Jetten belooft zelfs dat dat ook écht niet gaat gebeuren. Maar hoe ziet hij dat voor zich?
Hij laat zich in elk geval alvast positief uit over de winter van het volgend jaar, die van 2023-2024. Daarover zegt hij dat er dan een goede, structurele oplossing zal zijn. Maar voor aankomende winter moet hij de nodige zeilen bijzetten en nog heel wat oplossingen verzinnen.

'Afsluitingen uit den boze'

Op Prinsjesdag belooft het kabinet in elk geval miljarden euro's, om de energierekening daar waar mogelijk omlaag te brengen. Het kabinet voert op dit moment nog gesprekken met energieleveranciers over een oplossing voor de korte termijn. Minister Jetten zegt dat de energiebedrijven het erover eens zijn dat afsluitingen 'uit den boze zijn'. Er zijn vele mogelijkheden en opties om afsluitingen te voorkomen.

Van steunfonds tot kredieten

Ook werkt het kabinet aan een fonds voor mensen die de energienota niet kunnen betalen. Onduidelijk is nog wie er in aanmerking komen voor steun uit zo'n fonds. Een ander plan is dat het kabinet kredieten verstrekt aan energieleveranciers. Mensen die dan in betalingsproblemen komen, zouden via een lening hun energiebedrijf moeten afbetalen. Dit zijn slechts enkele van de diverse opties die op tafel liggen. Wanneer er een eenduidig plan komt, weet men nog niet.

Wat kun je zelf nog doen?

Energieleveanciers proberen op hun websites zo veel mogelijk uit te leggen over de hoge energieprijzen. De inkoopprijzen in de energiemarkt zijn gestegen tot een uitzonderlijk hoog niveau. Hierdoor lopen de variabele tarieven verder op. Overstappen naar een andere energieleverancier heeft geen zin; overal zijn de tarieven hoog en nergens kun je nog een contract met vaste prijzen afsluiten.
Wat kun je dan wel doen om niet compleet leeg te lopen op die hoge energierekening? De drie grootste energiebedrijven in Gelderland: Vattenfall, Eneco en Essent, delen tips op hun websites. Een topvijf:
  • Zet de verwarming 1 of 2 graden lager, gebruik tochtstrips en doe de gordijnen dicht om de warmte in huis vast te houden.
  • Check of jouw cv-ketel een ecostand heeft.
  • Haal alle stekkers van apparaten die je niet gebruikt uit het stopcontact.
  • Doe niet alle lampen aan, maar steek kaarsjes aan.
  • Douche minder vaak en korter. Een waterbesparende douchekop is misschien ook een goed idee.

Sparen in plaats van voorschieten

Tenslotte is het nog goed om te weten dat, als je een variabel contract hebt, je meestal zelf bepaalt of je het zogenaamde termijnbedrag aanpast of niet. Het termijnbedrag is een vast bedrag dat je iedere maand aan de energieleverancier betaalt. Je kunt dit zien als een voorschot op de daadwerkelijke kosten.
Aan het einde van het jaar staat op de jaarafrekening of je onder de streep nog moet bijbetalen of geld terugkrijgt. Doordat de inkoopkosten van energie zoveel zijn toegenomen, adviseren de energiebedrijven om de termijnbedragen aan te passen. Je kunt er ook voor kiezen om zelf geld opzij te zetten zodat je straks de eindafrekening kunt betalen.

Zie ook: