Achterhoek

Achterhoek wil huizen bouwen van hennep en stro

Ongeveer honderd Achterhoekers gaan op Excursie naar de Floriade om zich te laten informeren over biobased bouwen.
Ongeveer honderd Achterhoekers gaan op Excursie naar de Floriade om zich te laten informeren over biobased bouwen. © Omroep Gelderland
HENGELO - Boeren die hennep, bamboe of graansoorten verbouwen en de industrie die dit verwerken tot bouwmaterialen. De Achterhoek wil ‘d'ran’ om op deze manier duurzame woningen te bouwen. Met geld uit de Regiodeal gaat de regio aan de slag met biobased bouwen.
"Wat dat precies is, dat is een goede vraag", zegt Gerrolt Ooijman van Wooncorporatie Wonion. "Het gaat er om dat alles wat in de natuur groeit en wat weer hergroeibaar is, dat je dat gebruikt voor het bouwen van bijvoorbeeld woningen."
Zie hier hoe het er dan uit kan komen te zien:
Achterhoek wil woningen bouwen van hennep, bermgras en stro

Excursie naar de Floriade

De mogelijkheden hiervoor zijn eindeloos. En om dat te laten zien gaat een groep Achterhoekers deze week naar de Floriade in Almere, daar staan voorbeeldwoningen. Met Ooijman als drijvende kracht achter het biobased bouwen kijken de ongeveer 100 geïnteresseerde Achterhoekers rond op de Floriade. De groep bestaat uit onder andere architecten, de industrie, bouwbedrijven en boeren. "Deze woning bestaat uit tal van bouwmaterialen", zegt tuinarchitect Nico Wissing. Hij kent de Floriade op zijn duimpje en leidt een groep Achterhoekers rond. "Je kunt het zo gek niet bedenken of het zit in deze woning. Hennep, turf, bermgras, stro...."
Deze woning die op de Floriade staat, bestaat uit tal van duurzame producten.
Deze woning die op de Floriade staat, bestaat uit tal van duurzame producten. © Omroep Gelderland

Schaalvergroting

Terwijl de Achterhoekers rondkijken vertelt Ooijman waarom juist nu wordt ingezet op biobased bouwen. "Het is natuurlijk niet nieuw. We kennen allemaal de strowoningen wel", begint hij. "Maar het is allemaal heel kleinschalig. Wij willen juist inzetten op schaalvergroting. Juist omdat de bestaande materialen vervuilend zijn en opraken." Volgens hem kan dat juist in de Achterhoek. "We hebben hier de maakindustrie, we hebben boeren en we werken hier samen. Wat je merkt is dat we het hier regio breed willen oppakken. Je ziet het wel eens in een stad of gemeente, maar hier willen we het met de hele regio gaan doen en daarom kan het hier."
We zullen nog heel veel hobbels tegenkomen, maar ik ben ervan overtuigd dat het gaat lukken in de Achterhoek
Gerrolt Ooijman, wooncorporatie Wonion

Kan je de juiste producten verbouwen?

Om het tot een succes te maken moet er inderdaad samengewerkt worden. Daarvoor heb je de boer, de industrie en de bouwsector nodig. Alles begint bij de boeren, want die moeten op hun akkers producten willen verbouwen. Daarnaast moet de industrie er bruikbare producten van willen maken en architecten en bouwbedrijven moeten het daarna ook echt gaan gebruiken. Als de regio het wil gaan doen, is het belangrijk om te weten of het ook daadwerkelijk kan. Daarom wordt op proefboerderij De Marke in Hengelo een proef gedaan.
Proefveld met vezelhennep bij proefboerderij De Marke in Hengelo
Proefveld met vezelhennep bij proefboerderij De Marke in Hengelo © Omroep Gelderland
"Hier groeien bouwmaterialen", zegt onderzoeker Robin Walvoort. Hij is onderzoeker bij Wageningen University & Research. "Je ziet hier vezelhennep groeien. Dat is in april gezaaid en je ziet dus dat het hier groeit", legt hij uit. "De wortels van hennep wortelen diep en dat betekent dat het redelijk goed de droge periodes kan doorstaan." Walvoort ziet het wel als een toekomst voor de boeren: "Maar dan moet het economisch wel kunnen. De boer moet er wel genoeg geld voor krijgen. Het moet kunnen concurreren met de prijzen van andere gewassen, anders gaat het niet gebeuren."

D'ran

Het kan dus verbouwd worden in de Achterhoek, maar willen boeren het ook? Ook boeren zijn mee met de excursie naar de Floriade. Eén van hen is Arjan Prinsen uit Haarlo. Hij is melkveehouder en staat open voor allerlei innovaties. "Dit is nieuw voor ons als melkveehouders", zegt hij. "Maar op dit moment is er gewoon heel veel aan de hand in de sector. Als dit economisch rendabel is, dan moeten we kijken waar in de Achterhoek we dit kunnen gaan doen."
Nu de Achterhoek geïnspireerd is geraakt moet de regio er d'ran. "We moeten niet alleen gaan praten, maar we moeten wat gaan doen. We zullen nog heel veel hobbels tegenkomen", zegt Ooijman. "Maar ik ben ervan overtuigd dat het gaat lukken in de Achterhoek."