Gelderland

Volkszanger Witte Tjabo zorgt voor onrust met omstreden optreden

De Witte Tjabo weet de gemoederen flink bezig te houden.
De Witte Tjabo weet de gemoederen flink bezig te houden. © RTV Connect
ARNHEM - Hij heeft voor een klein relletje in zijn stad gezorgd. De Arnhemse volkszanger Stevie Poppinghaus, beter bekend als 'Witte Tjabo', lijkt namelijk zijn hart verpand te hebben aan de stad Utrecht. Terwijl de zanger toch echt uit een Arnhemse volkswijk komt. "Zulke kansen benut ik", zegt hij tegen mediapartner RTV Connect.
Niet iedereen zal bekend zijn met het oeuvre van Poppinghaus. Zijn nummer Witte Tjaboo is echter al ruim twee miljoen keer beluisterd op muziekdienst Spotify. De bijbehorende clip is meer dan 600.000 keer bekeken op YouTube. We kunnen dus gerust spreken van een hit. Ook de zanger zelf is in veel kringen geliefd. Menig café en voetbalkantine gaat los op zijn muziek.

'Tjabo is van ons'

Naast zanger is Tjabo ook Arnhemmer. Als bewoner van de wijk Geitenkamp treedt hij graag op in geel-zwarte shirts. Zijn bekendste videoclip is overduidelijk opgenomen in Arnhem.
Des te opvallender is het dat zijn eerste stadionoptreden niet in GelreDome was, maar in de Utrechtse Galgenwaard, het voetbalstadion van FC Utrecht. Hij gaf een show weg op de middenstip voorafgaand aan een wedstrijd van de Domstedelingen. Op de tribunes hing een spandoek met de tekst 'Tjabo is van ons'. Nog een detail: Utrecht speelde tegen het Arnhemse Vitesse.
Als ik er maar even ben, dan is er wel weer wat
Hij gaf een professionele performance weg, compleet in een Utrechtshirt. Hierbij werd hij uitgejoeld door Vitesse-supporters. 'Als ik er maar even ben, dan is er wel weer wat', zingt Tjabo in zijn hit. En dat blijkt ook nu het geval.
Hoog tijd voor een interview met de zanger dus. Daarom zocht RTV Connect hem thuis op om verhaal te halen. Tjabo heeft duidelijk geen spijt van zijn optreden. "Een droom kwam uit", zegt hij. "Het liefst had ik natuurlijk opgetreden in m'n eigen stad. Maar dat mocht keer op keer niet. Dus toen Utrecht belde, wilde ik natuurlijk. Een prachtige ervaring. Of het nou in Amsterdam, Rotterdam of Den Haag is, zulke kansen benut ik."
Maar keert Tjabo Arnhem definitief de rug toe? En wat doet hij als NEC belt? RTV Connect zocht het uit.
Het is niet het eerste interview van de Arnhemse streekomroep met Tjabo. Eerder verscheen hij namelijk al in een aflevering van de serie Gewoon op de Geitenkamp.