Arnhem en omstreken

Arnhem neemt Oekraïners in dienst voor wederopbouw in eigen land

Een flat in Oekraïne die is verwoest door bombardementen
Een flat in Oekraïne die is verwoest door bombardementen © ANP / Persbureau Heitink
ARNHEM - Arnhem gaat Oekraïners in dienst nemen die deels werk voor de gemeente zullen verrichten, maar ook aan de slag gaan met voorbereidende wederopbouwwerkzaamheden in hun eigen land.
Vrijwel alle aanwezige raadsfracties reageerden woensdagavond positief op het 'zeer sympathieke voorstel' van Volt en CDA. Wethouder Maurits van de Geijn denkt in eerste instantie aan twee personen voor de periode van een jaar.
Het gaat dan echt om deskundige professionals, legt Van de Geijn uit. Dat hoeven niet per se oorlogsvluchtelingen te zijn die nu in Nederland verblijven. Veel aannemelijker is het volgens hem dat die mensen uit Oekraïne geworven moeten worden. Een speciale stichting zou daarvoor bemiddelen om de juiste kandidaten binnen te krijgen en kijkt daarbij ook naar de werkzaamheden die in Oekraïne nodig zijn. Op die manier zou de gemeente Utrecht al twee Oekraïners aan de slag hebben.

'Kunnen bijdragen'

Van de Geijn vindt het een 'charmant voorstel'. "Omdat we op die manier als ambtelijke organisatie iets bij kunnen dragen."
De Oekraïners zullen ongeveer de helft van hun tijd werk doen voor de gemeente dat toch gedaan moet worden. De tijd die zij besteden aan opbouwwerkzaamheden in hun eigen land betekent in theorie dat er ander werk blijft liggen, reageert de wethouder op vragen van de VVD. Toch verwacht hij dat intern op te kunnen vangen, waardoor er bij twee medewerkers voor een jaar in zijn ogen geen extra budget nodig is.
Dat zou wel het geval zijn als de wens is om een dergelijk traject bij gebleken succes ook voor andere doelgroepen te starten, zoals GroenLinks en Partij voor de Dieren opperen, maakt Van de Geijn duidelijk.

'Toekomst van Europa'

Bijkomend voordeel van dit project is dat de Oekraïense ambtenaren de kennis en kunde mee terug nemen van hoe onze democratische rechtstaat in elkaar zit, betoogt Niels Scholten (Volt). "Dit doet er toe", vult mede-indiener Klaartje Koorn (CDA) hem aan. "Vanwege de verbinding die werk geeft."
Het is heel wat waard als we vanuit Arnhem een bijdrage kunnen leveren aan de toekomst van Europa, meent Gerrit van Plateringen van de Arnhemse Ouderenpartij.
Op de eerstvolgende raadsvergadering zal er over het voorstel worden gestemd. Gezien de positieve houding van de fracties, zal dat een formaliteit zijn.