Rijk van Nijmegen

‘Bomenmishandeling’ in Nijmegen moet stoppen, vindt raadslid

Een afgezaagde tak
Een afgezaagde tak © Eline Lauret
NIJMEGEN - Mishandeling, zo noemt Eline Lauret het groenonderhoud in haar buurt vorige week. Het gemeenteraadslid van de Partij voor de Dieren wil een bijeenkomst organiseren over het snoeibeleid van Nijmegen, want zoals het nu gaat past dat volgens haar niet bij Green Capital Nijmegen.
Lauret merkte de zaagactie vorige week op. Op haar Facebookpagina schrijft ze: 'Bomen die al nauwelijks meer bomen te noemen zijn door eerdere mishandeling werden nog verder van takken ontdaan.'

Boze aannemer smeet helm kapot

De uitvoerder gaf haar als reden: “De takken zijn gevaarlijk, want ze komen te dicht bij de huizen.” Maar Lauret begrijpt daar niets van aangezien er nog complete voortuinen tussen de boomkronen en de huizen liggen. Rot waren de takken volgens Lauret ook niet en juist het afzagen van dikke takken kan volgens haar gevaar opleveren omdat hierdoor schimmels en bacteriën vrij spel krijgen.
Een van de 'mishandelde' bomen
Een van de 'mishandelde' bomen © Eline Lauret
Groenaannemers denken volgens het gemeenteraadslid te vaak dat mensen geen takken boven hun tuin willen. “Bij de boom voor mijn huis wilde een groenaannemer destijds ook een heel dikke tak eraf zagen, omdat die volgens hem te veel over mijn tuin zou hangen… Dat heb ik toen gelukkig weten te voorkomen. Ik vertrouwde de inzichten van die groenaannemer niet en vroeg naar zijn European Treeworker certificaat, waarvoor hij net was gezakt, naar later bleek. Deze vraag leverde een zeer boze groenaannemer op die zijn helm kapot smeet op het asfalt. Door zijn toedoen zijn diverse bomen nu aan het rotten en aftakelen, maar niet de 'mijne'.”

'Houtopbrengsten vormen perverse prikkel'

Lauret pleit voor een bijeenkomst over het snoeibeleid van de gemeente. Volgens haar moeten daar niet alleen gecontracteerde groenaannemers bij zijn, maar liefst ook iemand van de Bomenstichting. 'Want', zo schrijft zij 'zolang de houtopbrengsten volgens de contracten naar de groenaannemers gaan, hebben ze voor mij namelijk tenminste de schijn tegen. Het klinkt als een perverse prikkel. Dat moet worden losgekoppeld.'
Afgezaagde takken
Afgezaagde takken © Eline Lauret
Eén boom heeft zij vorige week weten te redden omdat daar momenteel een houtduif broedt. “In die boom mogen ze dus gelukkig sowieso niet snoeien of zagen… Dat heb ik toch maar even met een pamflet aangegeven. Want in het broedseizoen wordt in Nijmegen regelmatig gesnoeid ondanks broedende vogels. Dus sorry dat ik het níet helemaal vertrouw.”

Groenblunders in Nijmegen

In het verleden ging het wel eens fout met het groenonderhoud in Nijmegen. Zo werd in oktober 2021 per ongeluk een minibos omgemaaid en werd in het voorjaar van 2019 een bloemenzee vernietigd.
Maar wethouder Cilia Daemen ziet deze actie niet als misser van de gemeente. Volgens haar zijn de takken van een aantal berken afgehaald omdat deze ingerot waren. Daarnaast is er bij een esdoorn een grotere tak weggehaald omdat deze over een tuin heen hing en er al vaker aan gesnoeid was. Volgens Daemen moet een tak soms al weggehaald worden omdat bomen maar één keer in de vier jaar worden gesnoeid. Wanneer takken te laat worden verwijderd zijn de snoeiwonden groot en de kans op ziekten of rotting groot.
De wethouder voelt niets voor een bijeenkomst over het snoeibeleid aangezien het bomenplan net is geactualiseerd. Belangrijk uitgangspunt daarbij is om te zorgen voor bomen die langer gezond blijven en dus langer behouden kunnen blijven. Daar is een speciale bomenwachter voor aangesteld.