Rivierengebied

Dankzij dit exoskelet kan Samsom weer werken

Samsom Yakob kan kleding sorteren dankzij exoskelet
Samsom Yakob kan kleding sorteren dankzij exoskelet © Omroep Gelderland
TIEL - Samsom Yakob sorteert kleding bij Cirtex in Tiel. Zwaar werk wat hij alleen dankzij een zogeheten exoskelet kan volhouden. Volgens Werkzaak Rivierenland kan dit soort innovatie helpen om het personeelstekort tegen te gaan.
Drie jaar geleden kwam Samsom naar Nederland. Inmiddels werkt hij dus als kledingsorteerder in Tiel. 'Mooi werk', bevestigt hij. Inwoners van het Rivierenland gooien per jaar zo'n 1,8 miljoen kilo textiel in de textielbak. Dat moet handmatig gesorteerd worden en dus is de hulp van Yakob zeer welkom.

Staand werken door exoskelet

De kleding komt in grote kooien naar de werktafels toe. Sorteren is zwaar werk en Samsom heeft een slechte rug, maar dankzij het exoskelet krijgt hij ook bij het staan voldoende steun. "Als ik deze pal naar achter doe zit dit vast", legt Samsom uit terwijl hij naar de verschillende delen van het exoskelet wijst. "En dan kan ik makkelijk staand werken."
Het exoskelet is een gordel die zowel over de borst, rug als bovenbenen loopt. Als die niet vaststaat kan Samsom rondlopen en gaan zitten. Als het skelet vastzit worden alle delen vergrendeld en geeft het steun.
Malinda Janssen is hoofd technologie en inclusie bij Werkzaak Rivierenland. Zij zoeken continu naar nieuwe innovaties die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk kunnen helpen. Zoals het exoskelet van Samsom. "Dat is belangrijk omdat er veel krapte is op de arbeidsmarkt, dus werkgevers staan daar ook voor open om dat uit te proberen."

Andere innovaties

Andere innovaties zijn bijvoorbeeld een leespen die instructies op een papiertje hardop uit kan spreken. En een handzame vertaalcomputer die bijvoorbeeld Engels of Arabisch naar het Nederlands kan vertalen.
Volgens Werkzaak Rivierenland helpen deze innovaties dus om meer mensen aan het werk te helpen. Janssen hoopt dan ook dat meer bedrijven bij haar aankloppen. "Sinds anderhalf jaar zijn we bezig om echt technologie te onderzoeken en ermee te experimenteren. En dat doen we heel graag met werkgevers in de regio."