Gelderland

Met deze tips bespaar je energie als je thuiswerkt

Om in de winter comfortabel thuis te werken is het gebruik van de kachel niet perse nodig.
Om in de winter comfortabel thuis te werken is het gebruik van de kachel niet perse nodig. © Pixabay
ARNHEM - Met de winter op komst houden we ons hart vast voor de energierekening. Veel Gelderlanders zijn eraan gewend om thuis te werken, maar hoe gaat dat de komende maanden als het kouder wordt? Met deze tips kun je comfortabel thuiswerken, zonder dat een groot deel van je salaris direct opgaat aan de energierekening.
In de werkkamer zit je achter je bureau te werken. Je wilt natuurlijk niet in de kou zitten. Om dat te voorkomen is het niet nodig om de kachel aan te zetten waarmee je vervolgens het hele huis verwarmt, vertelt Marlon Mintjes van Milieu Centraal.
Er zijn handige oplossingen die niet per se duur hoeven te zijn. "Een goedkope oplossing is een elektrisch dekentje dat je in je bureaustoel kan leggen. Deze verwarmt lokaal en daardoor kun je lekker warm werken", aldus Mintjes.
"Een andere optie is om een infraroodpaneel aan te schaffen", stelt ze. "Dat kun je bijvoorbeeld onder je bureau bevestigen en dat geeft lokaal warmte. Dat is zeer efficiënt en beter dan een elektrische kachel. Dat is een energieslurper die de hele ruimte verwarmt en dus een stuk duurder".

Kleding

Trek die warme trui aan en gebruik die dikke huissokken. Door warme kleding aan te trekken kan de verwarming al snel een graadje lager.
Daarnaast kun je vaker dezelfde kleding dragen om een wasbeurt te besparen. Je collega's zien je toch niet en je zweet minder omdat je niet hoeft te reizen.

Stekkertips

Schijnt de zon? Laat de zon in je werkkamer schijnen en doe het rolluik omhoog. Hiermee bespaar je niet alleen doordat je het licht niet aan hoeft te doen, je werkplek wordt ook nog eens opgewarmd.
Aan het einde van de werkdag doe je er goed aan om de stekker van je laptop of van je computerscherm uit het stopcontact te trekken. Zo voorkom je sluipverbruik. Je kunt ook gebruikmaken van een stekkerdoos die je met een aan- en uitknop kunt bedienen.
Leg niet al je apparaten onnodig aan de stroom. Je tablet, je werktelefoon en je laptop hoeven niet de hele dag aan de lader. Laad je apparaten alleen op als de accu bijna leeg is.

Zie ook: