Gelderland

Ook vandaag rijden er minder treinen en bussen door stakingen

Er rijden vandaag minder bussen door een landelijke stakingsdag in het streekvervoer.
Er rijden vandaag minder bussen door een landelijke stakingsdag in het streekvervoer. © ANP
ARNHEM - Door stakingen rijden er vandaag minder treinen en bussen in het streekvervoer. Buschauffeurs en regionaal treinpersoneel kunnen het werk neerleggen en naar Den Haag gaan voor een landelijke manifestatie. Vorige week waren er ook al regionale stakingen. Leden van vakbond FNV willen daarmee een betere cao afdwingen.
Voor reizigers brengen de stakingen veel ongemak met zich mee. "Hou rekening met uitval", is de waarschuwing van de woordvoerder van vervoerder Keolis. Zo kunnen er minder bussen en treinen rijden. "Moet je echt per se met die bus mee, zorg dan voor alternatief vervoer", aldus de zegsman.
Vervoerders roepen reizigers op om de reisplanners te controleren voor vertrek. "We proberen de reisinformatie actueel te houden. Het advies is om een uurtje voor vertrek te controleren of de geplande rit ook echt rijdt", vertelt Herman de Gooijer namens Breng en Connexxion.

Treindienst

Naast het busvervoer kunnen ook machinisten en conducteurs van regionale treinen het werk neerleggen. Keolis rijdt wel op het traject Zutphen-Hengelo-Oldenzaal, omdat die lijn onder een andere cao valt.
Op deze treintrajecten kan vrijdag gestaakt worden door FNV-leden.
Op deze treintrajecten kan vrijdag gestaakt worden door FNV-leden. © Omroep Gelderland

Werkdruk

Het personeel van het streekvervoer staakt al sinds mei dit jaar met diverse acties. Ze willen afdwingen dat de lonen verhoogd worden, zodat de sector aantrekkelijker wordt. Dan komt er meer personeel bij en kan de werkdruk omlaag. Met deze landelijke actiedag wil de FNV het kabinet en de Tweede Kamer oproepen om in te grijpen.
De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer roept vakbond FNV op om te stoppen met staken en om aan de onderhandelingstafel plaats te nemen. "CNV Vakmensen heeft die uitnodiging aangenomen en is startklaar", meldt de brancheorganisatie van OV-bedrijven in een persbericht. "We roepen de FNV daarom opnieuw op om deel te nemen aan de gesprekken over een nieuwe CAO OV vanaf 1 januari 2023. Staken voor de cao die al loopt, heeft geen zin en doet alleen maar afbreuk aan de betrouwbaarheid van het OV", aldus voorzitter Fred Kagie.
Ook bij het personeel van de NS rommelde het enige tijd. Ook daar was de werkdruk onderwerp van gesprek. Afgelopen zondag bereikten de vervoerder en de vakbonden overeenstemming over de cao.
Die onderhandelingen staan overigens los van de staking in het streekvervoer, omdat er verschillende cao's zijn. De NS en de vakbonden zijn onder meer een loonsverhoging van 9,25 procent in 18 maanden overeengekomen. De vakbonden moeten dat resultaat nog wel voorleggen aan hun leden.

Zie ook: