Stedendriehoek

Tientallen insprekers over woningbouwplannen Lochem

De raadzaal in het Lochemse gemeentehuis is te klein voor alle insprekers en daarom zitten er in de centrale hal ook mensen.
De raadzaal in het Lochemse gemeentehuis is te klein voor alle insprekers en daarom zitten er in de centrale hal ook mensen. © Omroep Gelderland
LOCHEM - 42 insprekers staan dinsdagavond op de lijst van de gemeente Lochem om in te spreken over de woningbouwplannen in die gemeente. Daarnaast zijn er ook nog eens 12 schriftelijke reacties binnengekomen. Rode lijnen zijn er niet echt te vinden, maar de meesten zijn het er over eens: er moeten woningen gebouwd worden en de inwoners moeten meegenomen worden in het participatieproces.
Inwoners uit de kernen Harfsen, Laren en Lochem laten van zich horen tijdens de inspraakavond in het gemeentehuis. De gemeenteraad bespreekt deze maand de kernvisies van deze drie dorpen. In die visies staat beschreven wat er de komende jaren per kern moet gaan gebeuren als het gaat om woningbouw. Bij tientallen insprekers heb je ook tientallen meningen. De één praat over zijn persoonlijke situatie, de ander spreekt namens een buurt en de derde namens een dorpsbelangenvereniging.

Klein dorp, verschillende meningen

Al verbaast het velen in de kern van Laren dat er woningbouw ontwikkeld moet gaan worden op gronden die in handen zijn van projectontwikkelaars, zoals ze zeggen. "De gemeente heeft zelf ook gronden in handen. Ik zie het belang van betaalbare gronden en als de grond in handen van de gemeente is, dan kun je grip houden op de grondprijzen. Ik verbaas me er dus over dat de voorkeurslocaties in handen zijn van die projectontwikkelaars", zegt Marleen Oltvoort, inwoner uit Laren. "Het is een zeer belangrijk onderwerp en u staat voor de grootste transitie ooit, maar u heeft haast", aldus inwoner Jan Koster.
Paul de Koning van CPO De Dimmendaal ziet het echter heel anders. "Wij willen een woonhof met 18 woningen ontwikkelingen en hebben daarvoor al een vereniging opgericht. De woningen die in het dorp vrij komen van de mensen die in dat woonhof gaan wonen, zorgen dan voor doorstroming voor iedereen. En de grond is niet van een projectontwikkelaar, maar van een investeerder."
Wakker Loarne, de dorpsbelangenvereniging besluit het pleidooi echter met: "Ga als de sodemieter aan de slag met bouwen."
Ook in Harfsen en Lochem kun je dezelfde geluiden optekenen van mensen die lijnrecht tegenover elkaar staan.

En nu?

In de periode tot 2030 worden ruim 1300 woningen gebouwd in de gemeente Lochem. Dit wordt verdeeld over de verschillende kernen. Voor de kernen Harfsen, Laren en Lochem staan de uitgangspunten op papier en komende maandag praat de gemeenteraad hier verder over. De overige dorpen -Barchem, Eefde, Epse en Gorssel - moeten nog even wachten. Later dit jaar worden ook voor die plaatsen de visies verwacht.