Gelderse Vallei

Demonstranten in Wageningen: 'Vluchtelingenopvang Ter Apel is onwil en bestuurlijk wanbeleid’

Demonstratie in Wageningen tegen Nederlands vluchtelingenbeleid
Demonstratie in Wageningen tegen Nederlands vluchtelingenbeleid © Omroep Gelderland
WAGENINGEN - Een paar honderd mensen hebben dinsdagavond op de Markt in Wageningen geprotesteerd tegen het Nederlandse asielbeleid. Burgemeester Floor Vermeulen sprak de menigte toe: “Er is te lang weggekeken door Den Haag waardoor er nu mensonterende toestanden zijn in Ter Apel.”
De demonstratie in Wageningen is onderdeel van een landelijke actie. Zo werd er dinsdagavond ook gedemonstreerd in Amsterdam en Nijmegen. En volgens de Wageningse Marre Adu-Ampong van Vluchteling Onder Dak zijn die demonstraties hard nodig.
“We willen een tegengeluid laten horen en roepen het kabinet op om te zorgen voor een humaan beleid. Dus niet alleen voor Oekraïense vluchtelingen, maar voor alle vluchtelingen die naar Nederland komen. Ze hebben allemaal recht op een fatsoenlijke behandeling en huisvesting.”
De misstanden in Ter Apel waar maandenlang te weinig bedden waren voor vluchtelingen, zijn volgens Adu-Ampong het gevolg van bestuurlijk falen. “We kunnen hele festivals in een dag uit de grond stampen, maar vluchtelingen opvangen lukt blijkbaar niet. Het is pure onwil, want het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers, red.) heeft een jaar geleden al gewaarschuwd dat de asielzoekerscentra op knappen stonden. Er is niet geluisterd."
Burgemeester Vermeulen kreeg tijdens de demonstratie een manifest aangeboden dat is gericht aan de Nederlandse regering. Het manifest roept onder meer op om alle vluchtelingen bescherming te bieden, en een menswaardige opvang te regelen.

'Gezinshereniging is een mensenrecht'

"Het meest kwalijke op dit moment is het nieuwe voorstel van het kabinet om gezinshereniging in te perken", aldus Adu-Ampong. "Dat willen ze nu maximaal 15 maanden uitstellen zolang er geen woning beschikbaar is voor het gezin. Dat was eerst anderhalve maand. Maar gezinshereniging is echt een mensenrecht. Het gaat ook lijnrecht in tegen het vluchtelingenverdrag van de VN en de onderlinge EU-afspraken. Het is gewoon niet te verkopen."
Vermeulen hoopt dat andere gemeenten een voorbeeld nemen aan Wageningen. "We zijn een klein stadje met een heel groot hart en we werken hard aan menselijke opvang, voldoende locaties voor het COA en huisvesting voor statushouders. Want dat is wat echt helpt. "
De studentenstad met zo'n veertigduizend inwoners heeft momenteel twee asielzoekerscentra. Mogelijk komt er dit najaar nog een hotelboot in de Wageningse haven waar nog eens 84 vluchtelingen kunnen worden opgevangen.