Arnhem en omstreken

Ouderen stromen moeilijk door in woningmarkt: 'Er is niets te vinden'

Deze mevrouw kan geen geschikte woning vinden om naar door te stromen.
Deze mevrouw kan geen geschikte woning vinden om naar door te stromen. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De woningmarkt zit muurvast. Veel ouderen blijven in hun eigen, vaak te grote, huis wonen en zorgen daarmee voor stagnatie. Maar voor hun zijn er ook te weinig geschikte woningen beschikbaar, merken makelaars.
Daar moet iets aan gebeuren, zegt aankoopmakelaar Mariet Kamphuis. "Ze moeten gewoon meer levensloopbestendige woningen bouwen. Of woningen levensloopbestendig maken." Ze heeft veel klanten die zoeken naar een dergelijke woning. Makelaars proberen dan verder te kijken dan wat je op Funda tegenkomt. Want soms is er met een 'ongeschikte' woning toch iets mogelijk. "Want wat er niet is, kan mogelijk wel gemaakt worden."
Er wordt veel geroepen dat er meer starterswoningen moeten komen, maar seniorenwoningen zijn misschien nog wel belangrijker. "Zonder die woningen komt er geen doorstroom. Gemeenten bouwen alleen liever tachtig starterswoningen in plaats van twintig seniorenwoningen. Zo blijft het stil liggen."
Bekijk de video met aankoopmakelaars Kamphuis en Leerkes.
Ouderen stromen moeilijk door in de woningmarkt: 'er is niets te vinden' - Jan Houdt Huis

'De wil is er'

Ook aankoopmakelaar Guido Leerkes ziet dat de senioren wel willen verhuizen., maar niet naar een appartement. "Alle ouderen blijven fit en blijven lang gezond en thuis. We hebben jarenlang gedacht: we gaan appartementen bouwen voor mensen van 55 tot 75 jaar. Dat is echt een volledige misvatting. Er gaat geen mens van 55 met een woning en een tuintje zijn vrijheid opgeven om op twee hoog in een appartement te gaan zitten."
De overheid heeft volgens hem die fout gemaakt. "Ze bouwen appartementen voor mensen die ze niet willen. Want de 65-plus doelgroep wil best wel een keer, maar wil graag grondgebonden wonen in het centrum. Een gelijkvloerse woning en een klein tuintje erbij. Dat is op het moment alleen niet te krijgen."
Bekijk hieronder de hele uitzending van Jan Houdt Huis.
Jan houdt huis