Rivierengebied

Woede na dumpen vogels in poepzakje: 'Dit is moreel verwerpelijk'

Eén van de gedumpte duiven in Ingen.
Eén van de gedumpte duiven in Ingen. © Marjolijn Hoogland
INGEN - Er zijn veel manieren te bedenken om van pasgeboren duiven af te komen. Ze in een poepzakje stoppen en dumpen hoort echter niet in het rijtje. Toch is dat wat afgelopen weekend gebeurde in Ingen. Liefhebbers zijn verontwaardigd.
De diertjes naar een vogelasiel brengen was een veel verstandiger optie geweest, zegt Lars Soerink van ARK Natuurontwikkeling in Nijmegen. "Daar nemen ze soms wel pasgeboren vogels aan. Over het algemeen horen post- of sierduiven daar ook bij, maar ze zeggen ook wel geregeld nee. En dat snap ik, want als je ook al die duiven aanneemt, kun je wel bezig blijven", zegt Soerink.

Spuitje bij de dierenarts

De meest ethische manier om afstand van de dieren te doen, was geweest om ermee langs een dierenarts te gaan. "Die kan ze dan een spuitje geven", legt Soerink uit. "De praktijk in de postduivenhouderij is ook wel dat duiven die niet goed meekomen, de nek worden omgedraaid. Daar kun je verschillend over denken en dat begrijp ik helemaal, maar het is maar net uit welke omgeving je komt en hoe je je tot dieren verhoudt. Ik kan me goed voorstellen dat wie op een boerderij is opgegroeid, er wat pragmatischer mee omgaat dan iemand die plotseling dieren tegenkomt. Die zal zich wellicht eerder over ze ontfermen", denkt Soerink.
We namen dinsdag een kijkje bij het dierenasiel waar ze de duifjes opvingen:
Jonge duiven levend gedumpt in poepzak
Op de Facebook-pagina van Omroep Gelderland is iedereen het erover eens: wat er in Ingen gebeurde, kan niet door de beugel. "Er is maar één gevaarlijk ras ter wereld: de mensen!", zegt Marie José boos. Ze noemt de dader of daders hersenloos. Tiny vraagt zich hardop af wat er met mensen aan de hand is, dat ze tot zoiets in staat zijn. "We hebben allemaal hersens, maar bij onderhand veel mensen zijn die in de loop der jaren totaal verweekt."
Dat de duifjes in dit geval in een hondenpoepzakje - waar ook poep in zat - werden gedumpt, kan Soerink niet bevatten. "Dat is moreel redelijk verwerpelijk. Als je er niet voor kunt zorgen, zorg dan in ieder geval dat de dieren niet hoeven te lijden. Deze manier is wel héél gemakkelijk. Houd je dieren, dan heb je ook een zorgplicht."

Plaatsing na weken van herstel

De gedumpte vogels in Ingen waren in totaal met z'n zessen: drie leefden er nog, maar één daarvan haalde het alsnog niet. Met de twee duiven die het overleefden gaat het inmiddels een stuk beter. "Ze blijven nog wel kwetsbaar", zei Marjolijn Hoogland van Wildopvang 'Onder de Regenboog' in Eck en Wiel eerder. "We gaan ze hier nu grootbrengen, dat duurt zeker vijf à zes weken. Daarna gaan we ze ergens proberen te plaatsen, we laten ze niet los als stadsduiven. Dus we hopen iemand te vinden die nog graag een paar sierduiven wil."