Gelderland

Chihuahua's, puppy's en een anaconda: dumpingen van dieren komen vaker voor

De piepjonge puppy die in juli werd gevonden redde het niet.
De piepjonge puppy die in juli werd gevonden redde het niet. © Dierenambulance Maasland
De verontwaardiging over de vondst van zes heel jonge duifjes in een hondenpoepzak in Ingen is groot. Medewerkers van de Dierenambulance en de wildopvang vragen zich hardop af wie zoiets doet en waaróm. Dumpingen van dieren, dood of levend, komen vaker voor. In het voorbije jaar alleen al werden kittens, puppy's en chihuahua's eenzaam achtergelaten.
De 24 chihuahua's die in januari werden gevonden in Geldermalsen haalden landelijk het nieuws. Een wandelaar vond de dieren aan de Zeekade en zag dat ze met dunne touwtjes vastzaten aan een paal en onderkoeld waren.
De touwtjes waarmee ze vastzaten, waren door elkaar heen gedraaid en sommige chihuahua's waren er ronduit slecht aan toe. Een crowdfundingsactie leverde meer dan 25.000 euro op voor de verzorging van de hondjes. Wie de hondjes destijds dumpte in Geldermalsen, is nooit opgehelderd.
Vrijwilligers konden de chihuahua's gelukkig nog redden:
Bizarre ontdekking: Meer dan twintig verwaarloosde hondjes vastgebonden aan paal
De vondst in Geldermalsen bracht een schok teweeg, maar was op zich geen noviteit. Zo worden met enige regelmaat gedumpte kittens aangetroffen. Coördinator Irene Blok van de kittenopvang in Apeldoorn zei daar in mei van dit jaar over dat het een wereld aan werk zou schelen, wanneer baasjes hun dieren zouden castreren of steriliseren.

Slang in de haven

Een paar maanden na de chihuahua's sprong een andere vondst in het oog. In de haven van Elburg dreef namelijk een dode anaconda van liefst 2 meter. "Dit komen we niet dagelijks tegen. We denken dat het een dumping is, in levende of dode staat. Het is niet denkbaar dat het dier is ontsnapt, want dat heb je wel door", zei een medewerker van de Dierenambulance Noord-West Veluwe over de vondst.
Medewerkers van de Dierenambulance namen de dode anaconda mee.
Medewerkers van de Dierenambulance namen de dode anaconda mee. © Dierenambulance Noord-West Veluwe
In juli ontving de Dierenambulance Maasland een melding over een pasgeboren puppy, die was aangetroffen in een tuin in Malden. Iemand had het diertje zien liggen op het tuinpad en alarm geslagen. De pup had de oogjes nog niet eens open en oogde zwak en kwetsbaar. "We zien wel eens dumpingen, maar zo jong? Dat is wel heel uitzonderlijk", merkte een medewerker van de Dierenambulance op. Het kleintje redde het uiteindelijk niet.
Diezelfde maand hoorde een inwoonster van Buren twee keer hard geklop op de voordeur. Toen ze ging kijken, zag ze een doos staan met daarin een jong hondje. Naast het dier stond voer, een knuffel, een speeltje, een voerbakje en er lag een deken. De vrouw bij wie de hond achtergelaten werd, schakelde de Dierenambulance Tiel in.