Rivierengebied

Bloemenkwekers hebben topomzet door het overlijden van Queen Elizabeth

Bloemen voor de overleden koningin in het Londense Green Park
Bloemen voor de overleden koningin in het Londense Green Park © ANP
TUIL - Gelderse bloemenkwekers weten door de hoge gasprijzen nauwelijks hoe ze het hoofd boven water moeten houden, maar een aantal van hen heeft deze week zakelijk gezien een topweek door het overlijden van de Britse Queen Elizabeth II. "Er gaan echt heel veel bloemen die kant op", zegt chrysantenkweker Marcel Leeuwis uit Tuil.
"Vooral de vraag naar chrysanten en rozen is groot. Je kan helaas niet zomaar meer leveren, maar de vraag is echt enorm", zegt Leeuwis. "En waar we het vooral aan merken zijn de prijzen. Een steel gaat normaal gesproken voor ongeveer 30 cent weg en deze week voor 45 cent."
Leeuwis levert met een aantal Gelderse collega's aan grote veilingen in Aalsmeer en Naaldwijk die internationaal bloemen leveren. "De verkoop is duidelijk gekoppeld aan het overlijden van de koningin. We zien dat de vraag enorm is, maar we zien ook aan het verkooppatroon dat opeens alles naar Engeland gaat en dat is ook wat we terug horen. Ik weet niet precies wat ze allemaal met de bloemen gaan doen, maar er gaat in één keer zoveel die kant op dat ze volgens mij de weg er mee dicht kunnen leggen."
Brancheorganisatie Vereniging Bloemist Winkeliers (VBW) in Ede ziet ook dat de prijzen deze week enorm hoog liggen. "Dat heeft inderdaad met de grote vraag vanuit Engeland te maken", laat een woordvoerder van de organisatie weten.

Kleine opsteker

Marcel Leeuwis is één van de vele bloemenkwekers die het op dit moment moeilijk heeft met zijn bedrijf. De grote kassen moeten verwarmd worden om bloemen te kunnen blijven kweken. Met de huidige gasprijzen is dat een aanslag op het verdienmodel van de kwekers. "Ik hoop natuurlijk niet dat er iedere keer iemand overlijd en het zal ook niet alles redden, maar het is wel een kleine opsteker", zegt Leeuwis. "Ja, wij moeten het eigenlijk altijd van de feestdagen hebben, maar nu dus ook een keer van het leed van een ander."