Rivierengebied

Omstanders proberen bus met asielzoekers tegen te houden: 'Intimiderend, vooral voor de kinderen'

Bewoners van Maurik houden een bus met asielzoekers tegen.
Bewoners van Maurik houden een bus met asielzoekers tegen. © Omroep Gelderland
MAURIK - Meerdere mensen hebben maandagavond geprobeerd om een bus met asielzoekers tegen te houden in Maurik. Onder de asielzoekers waren ook kinderen. De burgemeester vindt het 'onacceptabel'.
Maandag is in Maurik, gemeente Buren, een crisisnoodopvang geopend in een deel van het gemeentehuis. Er arriveerden zeventien mensen, maar die kwamen niet zonder tegenstand aan.
"Mensen hebben gisteravond vlak bij de opvang geprobeerd de bus met asielzoekers tegen te houden", laat burgemeester Josan Meijers schriftelijk weten. "Dit was intimiderend voor de inzittenden in de bus, met name voor de kinderen. Het kan zijn dat je het niet eens bent met deze opvang, maar het willen tegenhouden van een bus om zelf te beoordelen wie er naar de opvang mag is onacceptabel."

Cameratoezicht

De gemeente grijpt daarom in met cameratoezicht, beveiliging en 'goede verlichting' rondom het gemeentehuis. Dit alles gaat in samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie. Het toezicht blijft in de hele periode waarin mensen daar opgevangen worden. Dit is van 12 september tot en met 31 december 2022.
Er was eerder al onvrede onder over de opvang onder de inwoners. Het is niet duidelijk waar de groep mensen die de bus aanvielen vandaan kwam.

Zie ook: