Gelderse Vallei

Met spoed warmtepompexpert worden? Hier kun je terecht

Les in warmtepompinstallatie.
Les in warmtepompinstallatie. © Omroep Gelderland
EDE - De stijgende energieprijzen zorgen er ook voor dat steeds meer mensen een warmtepomp willen. Maar de installatie ervan is een groot probleem wegens personeelsgebrek in de installatiebranche. In Ede, bij het ROVC Technische Opleidingen, worden nu veel meer monteurs dan normaal opgeleid. En met spoed.
"Dan gaat het om stijgingen die ver boven de 25 procent zitten ten opzichte van het afgelopen jaar," zegt Marc Hendriks, manager technische opleidingen van het ROVC. "Als je in de totaliteit in de techniek kijkt, dan zijn er volgens het UWV honderdduizend vacatures. De installatietechniek is daar natuurlijk een onderdeel van. We zien dat er al tekorten waren, maar door de energietransitie en wat daar allemaal bij komt kijken, is nog eens een extra tekort ontstaan is."
Als je weet wat je doet, is het niet pittig
En dat merken ze dus bij het ROVC Technische Opleidingen in Ede. De opleider wordt ingehuurd door bedrijven die hun mensen willen laten scholen. Het aantal cursisten voor warmtepompinstallatie is booming. Cursisten die hier opgeleid worden, werken al in de installatiebranche, of zijn ZZP'ers, maar ook steeds meer zij-instromers melden zich.

Van kantoorklerk naar warmtepomp installateur

"Ik ben nu bijna een jaar leerling aircomonteur. Ik heb hiervoor altijd bij KPN gewerkt. Op kantoor," zegt cursist Bas van der Vlist. "Maar ik had geen voldoening meer in mijn werk en toen zei een vriend van mij, je moet eens bij de airco's gaan kijken, want daar zit de toekomst in."
Geen Nederlands en wiskunde, maar gewoon wat ze nodig hebben om een warmtepomp te installeren
Floris de Zwart van ROVC zegt dat er heel gericht te werk wordt gegaan. "We willen mensen zo snel mogelijk inzetbaar hebben. Dus we leiden ze op zonder ballast. Geen Nederlands en wiskunde, maar gewoon puur wat ze nodig hebben om een warmtepomp te kunnen installeren."
"Als je weet wat je doet, is het niet pittig," zegt Van der Vlist. "Ik was ook veel handiger dan ik dacht. Ik dacht altijd dat ik twee linkerhanden had, maar het blijkt dat als je dingen vaak doet, dan krijg je er vanzelf handigheid in."

"Blij binnenkort examen te doen'

Spijt van de carrièreswitch heeft Van der Vlist dan ook niet. "Mijn vriend had echt helemaal gelijk. Ik ben blij dat ik binnenkort examen doe en ook zelfstandig op pad kan als monteur. Er is echt te veel werk. We hebben heel veel mensen nodig. Daarom ben ik ook überhaupt aangenomen. Toen mijn baas mij aannam, wist ik niks. En ik was heel oud," zegt Van der Vlist luidkeels lachend.
"Maar hij zei: 'We kunnen het een jaartje proberen, want ik heb toch niemand anders'. Dat is gelukkig goed bevallen. Dus ik heb onlangs een vast contract gekregen voor onbepaalde tijd."