Achterhoek

Bestaan de dorpshuizen straks nog? Energierekening lijkt genadeklap te geven

Martin Tiemessen.
Martin Tiemessen. © Omroep Gelderland
GIESBEEK - De belangenorganisatie voor Dorpshuizen en Kleine Kernen (DKK) maakt zich grote zorgen over de toekomst van dorpshuizen in Gelderland. Dat blijkt uit navraag van Omroep Gelderland. Na twee loodzware coronajaren, lijken de torenhoge energieprijzen de opkrabbelende dorpshuizen een genadeklap te gaan geven.
Dat merken ze ook in Loil, waar Martin Tiemessen de voorzitter is van de Vereniging van Verenigingen. Ze exploiteren de kerk, kantine, het parochiehuis en de sporthal. Net als veel andere dorpshuizen in de provincie vormen ze het cement van de gemeenschap. De energiekosten leiden ook bij hem tot grote kopzorgen. "Het is een heel moeilijke zaak", zucht hij. "We gaan van 19.000 naar 69.000 euro aan energiekosten." En dat waren nog de tarieven van 1 juli. "We hebben de tarieven voor 1 oktober al binnen, maar dat hebben we nog niets uitgerekend." Het zal nog een stuk hoger zijn, dan die 69.000 euro, weet ook Tiemessen.

Reserves opgebrand in coronaperiode

Bij de DKK staat het onderwerp inmiddels ook hoog op de agenda. "Stipt op nummer één zelfs", licht Guido Ariessen toe. Veel dorpshuizen zijn bovendien gevestigd in grote oude energie slurpende panden, zoals voormalige schoolgebouwen of kerken. "De zorgen zijn echt heel groot. De meeste dorpshuizen hebben de afgelopen twee jaar ontzettend grote klappen gehad. Ze zijn heel veel dicht geweest, grote dorpsfeesten zijn geannuleerd en daardoor zijn er heel veel inkomsten misgelopen. De reserves die ze hadden zijn gebruikt om te overleven."

'De genadeklap? Dat zou zomaar kunnen'

Ariessen zag juist weer dat besturen van dorpshuizen vol goede moed vooruit wilden kijken en die jaren wilden gaan inhalen. "Nu starten ze weer op en krijgen ze deze klap." De genadeklap? "Dat zou zo maar eens kunnen." Als vertegenwoordiger van de kleine kernen en dorpshuizen heeft de DKK ook contact met een landelijke tak. "Ook daar horen we die signalen. We gaan een enquête opzetten om een completer beeld te krijgen van hoe groot de lasten worden. Dat willen we dan ook aan Den Haag kenbaar gaan maken. Dat nu ook die belangrijke maatschappelijke en culturele ontmoetingsplekken onder zware druk komen te staan. Juist nu ze zo nodig zijn."
Welke ruimtes verwarmen we nog wel, en welke niet?
Tiemessen hoopt dat er bij het Rijk en de provincie nog potjes worden gecreëerd om de problemen op te vangen. "We kregen al van de gemeente te horen dat er nu nog geen potje voor hebben". Ook de provincie laat desgevraagd weten dat er niet direct een potje wordt vrijgemaakt, maar ze houden de zorgen wel nauwlettend in de gaten. Voor de voorzitter in Loil rest momenteel niets anders dan ploeteren en het hoofd boven water houden. "We hebben met de verenigingen al om de tafel gezeten. Welke locaties doen we open, welke kunnen dicht. Welke ruimtes verwarmen we nog wel, welke niet. En kunnen we activiteiten zoveel mogelijk op één dag plannen, zodat we de andere dagen niet hoeven te verwarmen. Het is een hele puzzel."