Arnhem en omstreken

Airborne-herdenkingen aangepast na dood Elizabeth: 'We volgen het Britse rouwprotocol'

Het Airborneplein in Arnhem bij een eerdere herdenking.
Het Airborneplein in Arnhem bij een eerdere herdenking. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De organisatie van de Airborne-herdenkingen gaat komend weekend eenmalig het Britse rouwprotocol volgen in verband met het overlijden van de Britse Queen Elizabeth II. Ook zal er overal een minuut stilte zijn.
"Alle herdenkingen in en rond Arnhem gaan gewoon door", zegt voorzitter Roger Beets van de Stichting Airborne Herdenkingen. "We beginnen bij alle gelegenheden met een minuut stilte. Alle vlaggen zullen halfstok hangen. Tijdens het spelen van de volksliederen worden de vlaggen niet gehesen. Ze blijven halfstok, daarna ook. Volgens het Britse rouwprotocol mag de Britse vlag niet hangen - ook niet halfstok - tussen vlaggen die tot bovenin zijn gehesen. Dan zouden we de Britse vlag er tussenuit moeten halen om de andere vlaggen bovenin te kunnen hijsen. Dat willen we niet en daarom passen we het eenmalig aan."

Geen Royal Air force

Voor wat betreft de Britse gasten die er tijdens de herdenkingen komen, verandert er niet heel veel. Beets: "Alleen een delegatie van de Royal Air Force die er normaal gesproken is, komt nu niet. Zij zijn betrokken bij de uitvaart van Queen Elizabeth."
De afvaardiging van de Britse ambassade zal gewoon aanwezig zijn. Ook zijn er enkele Britse veteranen. Zij zullen niet bij alle herdenkingen zijn, maar dit was al eerder zo gepland. Voor zover bekend hebben er geen veteranen afgezegd in verband met het overlijden van de koningin.

Zie ook: