Gelderse Vallei

Politie pakt precies jaar na bizarre reeks autobranden twee mannen op

Drie voertuigen in brand in Ede, waaronder het geliefde Volkswagenbusje van Bas en Monique.
Drie voertuigen in brand in Ede, waaronder het geliefde Volkswagenbusje van Bas en Monique. © Persbureau Heitink
EDE - Exact een jaar na de twintig autobranden in de Edese wijk Veldhuizen heeft de politie dinsdag twee aanhoudingen verricht. Het gaat om een 20-jarige man uit Ede en een 25-jarige man uit Veenendaal. Het duo zit vast voor verder onderzoek.
In de nacht van 13 op 14 september 2021 gingen twintig auto's in vlammen op. Dat zorgde voor flinke onrust in de wijk. De schade liep op tot in de tonnen.
Direct na de branden startte de recherche het onderzoek. In onder andere het opsporingsprogramma BureauGLD werd aandacht gevraagd voor de zaak. Daar zaten een aantal bruikbare tips bij die hebben meegeholpen bij het vinden van de twee mannen.

Oud busje van Bas en Monique verwoest

Een van de twintig afgebrande auto's is het vintage Volkswagenbusje van Bas en Monique Garritsen uit Nijkerk. "We hadden dat busje tweeënhalf jaar in bezit en hebben er ontzettend veel uren en energie in gestopt om hem in perfecte staat te krijgen", vertelt Bas. "Helaas heeft de brand zoveel schade aangericht dat we het busje als verloren moesten beschouwen."
Bas en Monique verhuurden het busje met hun bedrijf. "Dit rood-witte model 63 was ontzettend geliefd op bruiloften. Sommige stellen hadden er zelfs het thema van hun bruiloft op ingericht. Dan is het supertriest dat we die mensen hebben moeten teleurstellen."
De schade in Ede door de branden liep in de tonnen.
De schade in Ede door de branden liep in de tonnen. © Opsporing Verzocht
De autoverhuurder is nog steeds boos op degene die verantwoordelijk zijn: "Het is ontzettend frustrerend dat er mensen zijn die zo kortzichtig zijn. Deze branden kan je typeren als volstrekt zinloos geweld. Welke idioot doet nu zoiets?"

Jacht op drie verdachten

De politie maakte na de branden jacht op drie verdachten, die op camerabeelden te zien waren. Een woordvoerder laat weten dat het onderzoek nog doorloopt en dat meer aanhoudingen niet worden uitgesloten.

Zie ook: