Achterhoek

Inzamelingsactie van 11-jarige groot succes: 'Niet normaal wat er is gebeurd'

Freddie en Evi zamelen samen dopjes in voor KiKa.
Freddie en Evi zamelen samen dopjes in voor KiKa. © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Het gaat heel goed met de inzamelingsactie van de 11-jarige Evi uit Doetinchem. Ze haalt kroonkurken op en doneert de opbrengst aan de Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). Sinds de media haar verhaal hebben opgepakt, krijgt ze hulp vanuit heel Gelderland. In een paar weken tijd is het opgehaalde geld verdubbeld; ze is van 300 naar 600 euro gegaan.
"Ik lag 's ochtends in bed toen ik het nieuwsbericht van Evi op de radio hoorde. Ik kon niet anders dan mijn bed uitstappen en haar helpen", vertelt Freddie Dekkers uit Zeddam. Hij was meteen klaarwakker, sprong op zijn brommer en reed naar het dichtstbijzijnde hotel, Ruimzicht in Zeddam.
"Hier viel ik met mijn neus in de boter. Ze verzamelden daar al een tijdje dopjes voor iemand anders, maar diegene was er al maanden niet geweest. Dus ik mocht alles hebben, een wasmand én een krat vol met dopjes. Echt super!"
Bekijk hoe Evi wordt geholpen met haar actie:
Evi (11) krijgt massaal hulp bij haar inzamelingsactie voor KiKa

'Iedereen kent wel iemand met kanker'

De actie ligt Freddie nauw aan het hart, omdat er in zijn familie helaas ook veel mensen zijn die kanker hebben gehad of eraan zijn overleden.
"Maar ik ben niet uniek daarin. Als je om je heen kijkt, kent iedereen wel iemand die met kanker te kampen heeft gehad. Het is een heel lastig ziektebeeld. De wetenschap probeert er van alles aan te doen, maar het kost handen vol geld, en dat is er vaak niet. Daarom wil ik Evi graag ondersteunen met haar actie."

'Het loopt gewoon storm'

Naast Freddie zijn er meer mensen geweest die zich geroepen voelden om Evi te ondersteunen. Nadat Omroep Gelderland aandacht had besteed aan haar actie, wist Evi niet wat haar overkwam.
"Het is niet normaal wat er is gebeurd. Ik had voor de zekerheid al een extra ton neergezet. Maar het loopt gewoon storm, iedereen is zo enthousiast. Per dag komen er meerdere mensen langs om dopjes te brengen. We zijn al twee keer naar het recycleplein in Zutphen gereden met dopjes, want de schuur staat steeds helemaal vol", vertelt ze.
Evi kan binnenkort nog een flinke lading kroonkurken van Freddie verwachten, want het Oktoberfest staat voor de deur. Freddie verheugt zich er nu al op: "Ik heb al afspraken met allerlei cafés en restaurants in de dorpsstraat waar ze het Oktoberfest groots vieren. Dat moet wel een grote hoeveelheid dopjes opleveren!"

Het einde is nog lang niet in zicht

Evi is heel blij met alle hulp die ze krijgt, want ze is nog niet klaar met de actie: "Ik hoop dat de mensen mij blijven helpen, en dat er na dit nieuwsbericht nog meer mensen langskomen om dopjes te brengen. Zo kan ik zoveel mogelijk geld ophalen." Er staan twee versierde bakken voor haar huis aan de Hoefbladveld 7 in Doetinchem, waar mensen hun dopjes altijd langs kunnen brengen.
Op de steun van Freddie kan ze in ieder geval blijven rekenen: "Ik ben van plan om er zo lang mogelijk mee door te gaan. Want ik vind, dat als het om goede doelen gaat, je toch het puntje op de i moet zetten", aldus Freddie.