Arnhem en omstreken

'Mijn moederhart is eruit gerukt', 17 jaar cel en tbs geëist na dodelijke schietpartij

Moordverdachte schreeuwt naar het arrestatieteam
Moordverdachte schreeuwt naar het arrestatieteam © Roland Heitink/Persbureau Heitink
HUISSEN - De man die in Huissen een 48-jarige inwoner van Cuijk zou hebben doodgeschoten, moet 17 jaar cel en tbs met dwangverpleging krijgen. Dat eist het Openbaar Ministerie. Na het incident klom hij gewapend op het dak van het appartementencomplex aan de Holthuizerdreef waar hij woonde.
Het is 13 augustus 2021. Zijn vriendin was die fatale dag haar huis uit gevlucht uit angst voor haar vriend. Haar stiefvader uit Wijchen en haar oom uit Cuijk besluiten daarop naar het appartement te gaan om de man eruit te zetten.
Als hij na de schietpartij op het dak klimt, vraagt hij de politieagenten herhaaldelijk om hem dood te schieten. Na enkele uren weet een een agent die zelf door de onder meer aan amfetamine verslaafde verdachte met de dood wordt bedreigd hem uiteindelijk van het dak te praten.
De onder invloed verkerende man wordt, naast moord en poging tot moord, verdacht van het mishandelen van zijn ex-vriendin. De officier stelt, mede door het drugsgebruik, dat niet wettig en overtuigend kan worden bewezen dat er sprak is van moord.

Groot arsenaal aan wapens

Verder stond de 33-jarige Rico P. dinsdag terecht voor het bedreigen van de moeder van zijn toenmalige vriendin en het met de dood bedreigen van een politieagent door een lasergeleid wapen op de agent te richten. Daarnaast wordt hem ten laste gelegd dat hij een groot arsenaal aan wapens voorhanden had.
De politie trof bij hem drie vuurwapens waarvan een met lasergeleider aan, honderden kogels, dertien werpmessen, drie stroomstootwapens, vier busjes pepperspray, vier valmessen, 24 boksbeugels, drie werpsterren, een zwaard met een boksbeugel als handvat, een ploertendoder, drie vilmessen en een pas met daarin een mes verborgen.
“Een enorme hoeveelheid”, aldus de voorzitter van de rechtbank in Arnhem. Een verzameling, volgens de verdachte.

'Het plan was om mezelf door mijn hoofd te schieten'

“Ik was helemaal in paniek”, zegt de verdachte over het moment dat hij op het dak van het appartementencomplex klom. “Het plan was om mezelf door mijn hoofd te schieten."
Over het moment dat daaraan voorafging, zegt de verdachte dat het wapen is afgegaan tijdens een worsteling met het slachtoffer dat in zijn hoofd werd geraakt. Daarna zou de verdachte twee keer op de andere man hebben geschoten, die door een schampshot gewond raakte aan zijn hoofd.
De twee mannen, familieleden, kwamen verhaal halen over de mishandeling van zijn vriendin, het nichtje van de man die de schietpartij niet overleefde. De moeder van zijn ex heeft het dodelijke slachtoffer nog gewaarschuwd. “Ga er niet heen want je krijgt een kogel door je kop.”
De rechters houden hem voor dat hij kort na het incident verklaart dat hij twee mensen heeft neergeschoten, maar niet spreekt van een ongeluk. “Bam. Toen schoot ik hem door zijn hoofd heen.”
'Ik snap niet dat iemand tot zoiets in staat is'
“Een nachtmerrie”, noemt de man het die op het nippertje aan de dood ontsnapte en tegelijk zijn zwager verloor. Hij is de partner van de moeder van de ex-vriendin van de verdachte. “En nu jij”, kreeg hij te verstaan toen zijn zwager net door het hoofd was geschoten.
“Ik snap niet dat iemand tot zoiets in staat is.” Hij houdt de rechters voor dat hij nog elke dag lijdt onder wat er die 13e augustus gebeurde. Onder meer door nachtmerries.
In haar slachtofferverklaring liet de moeder van het slachtoffer weten hoe het verlies van haar zoon haar leven elke dag beheerst. “Mijn moederhart is eruit gerukt. Mijn leven is kapot en dat komt nooit meer goed.”
De vrouw van het slachtoffer is door de tranen heen in haar intense verdriet niet in staat om haar slachtofferverklaring zelf voor te lezen. Iemand van slachtofferhulp neemt het van haar over. “Ik mis hem elke dag. Je hebt mij en mijn gezin de afgrond in gedonderd, zomaar in vijf minuten tijd. Een moord kost veel meer levens. Je hebt ons leven blijvend verwoest.”