Rivierengebied

Jonge duiven levend gedumpt in poepzak: 'Dan ben je ziek in je hoofd'

INGEN - Een bizarre vondst zondag in Ingen: een vrouw vond in een prullenbak zes duifjes van een paar dagen oud in een hondenpoepzak. Twee duiven leven nog. Bij de wildopvang zijn ze zeer verontwaardigd: "Ze zaten helemaal onder de hondenstront. Wie laat dieren nu op zo'n manier lijden."
Marjolijn Hoogland van Wildopvang 'onder de Regenboog' in Eck en Wiel is nog steeds boos. "Dit is gewoon iemand die van z'n duiven af wilde en ze op deze manier heeft gedumpt", zegt ze. "Het is echt schofterig om zo met dieren om te gaan. Wees dan zo flink om ze ook af te maken of breng ze gewoon naar een dierenarts."

Piepjong

De duiven werden gevonden in een openbare prullenbak aan de kant van de weg. De vogels waren op dat moment waarschijnlijk anderhalf à twee dagen oud. Ze zaten in een hondenpoepzak, die ook daadwerkelijk met poep was gevuld. "Ze zaten helemaal onder de hondenstront en dus heb ik ze moeten wassen", vertelt Hoogland. "Drie van de zes duiven leefden nog, maar één van die drie heeft het helaas niet gehaald."
Het moeten een paar nesten zijn geweest, stelt Hoogland. "Duiven hebben bijna altijd twee eieren, soms één. Het zijn sierduiven. Misschien dat ze van een kweker zijn geweest of van iemand die een paar nesten op zolder heeft gevonden en er toen vanaf wilde."
Je bent echt gestoord als je dieren zo behandelt
Marja van Gessel, Dierenambulance Tiel
Marja van Gessel van de Dierenambulance Tiel werd gebeld door de vrouw die de duiven vond en ging er vervolgens naartoe. Ze was geschokt toen ze de vogels zag: "Ik heb al heel veel gezien op de dierenambulance, maar zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Je bent echt gestoord als je dieren zo behandelt. Dan ben je echt ziek in je hoofd. Het is zo respectloos. We hopen dat er iemand is die iets heeft gezien en dat die zich meldt bij de politie."

Kwetsbaar

Met de twee duiven die het overleefden gaat het inmiddels een stuk beter. "Maar ze blijven nog wel kwetsbaar", zegt Hoogland. "We gaan ze hier nu grootbrengen, dat duurt zeker vijf à zes weken. Daarna gaan we ze ergens proberen te plaatsen, we laten ze niet los als stadsduiven. Dus we hopen iemand te vinden die nog graag een paar sierduiven wil."
De twee jonge duiven die nog leven maken het goed.
De twee jonge duiven die nog leven maken het goed. © Marjolijn Hoogland