Arnhem en omstreken

Thea (91) vluchtte als kind uit Arnhem en kwam terug in een leeggeroofd huis

De 91-jarige Thea Bouhuijs.
De 91-jarige Thea Bouhuijs. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Wat als je je huis moet verlaten vanwege een oorlog? Je alles moet achterlaten en je weet niet of en wanneer je weer terugkomt. Het is iets wat dagelijks voorkomt in de wereld. Meestal ver van ons vandaan. Maar ruim 150.000 Arnhemmers maakten het mee aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. De 91-jarige Thea moest destijds als tiener vluchten.
"In september '44 ben ik gaan schrijven in mijn dagboek", vertelt ze in de documentaire Terug naar huis. "We zitten aan het ontbijt en meteen is het luchtalarm. De hele dag is het luchtalarm geweest. Bij de vierde vielen er bommen", leest ze voor.
Buiten treft ze mensen aan die glas opruimen en ramen dichttimmeren. "Dan gaat het gerucht dat we Arnhem uit moeten, dat we moeten evacueren."
Thea leest voor uit haar dagboek:
Thea vluchtte als kind voor de oorlog en keerde terug naar een verwoeste stad
Thea Bouhuijs deelt vaak haar ervaringen uit de oorlog. "Heel veel mensen hebben nooit meer over de oorlog gepraat", zegt ze. "Dat is heel dom, want die hebben alles opgepot. Op een gegeven moment komt dat toch met je hart eruit. Je kan het beter eruit gooien en alles vertellen."
Toen het gezin van Thea Arnhem ontvluchtte, moesten ze alles achterlaten. "Ons huis was leeggeroofd. We hadden geen meubels meer. Geen bedden meer, we hadden niets." De schade aan de stad en de huizen was enorm, zowel van binnen als buiten.
In de documentaire Terug naar huis gaat ze terug naar haar ouderlijk huis. "Gelukkig is het nu anders", zegt ze terwijl ze rondkijkt in de woning.