Gelderland

Zoveel bespaar je als je doucht in de sportschool

Sportscholen merken vooralsnog niet dat leden vaker op de club douchen.
Sportscholen merken vooralsnog niet dat leden vaker op de club douchen. © ANP
NIJMEGEN - Nu de energierekening steeds verder oploopt, worden mensen creatief met bezuinigen. Er wordt zelfs al geopperd om dan maar bij de sportschool te douchen, omdat dit goedkoper zou zijn dan thuis. Is dat echt zo? En doen mensen dat ook echt?
Laten we beginnen bij de kosten van een douchebeurt thuis. Daarvoor kijken we naar de berekening van het Nibud. Volgens het budgetinstituut duurt een gemiddelde douchebeurt 9 minuten en verbruik je daarbij 65 liter warm water. Daarvoor betaal je 0,72 euro bij een gasboiler en 0,84 euro bij een elektrische boiler.
Daarbij gaat het Nibud wel uit van de gemiddelde prijs van de gemiddelde energie- en watertarieven van afgelopen juli. Voor een kuub gas betaalde je volgens het CBS toen 2,08 euro. Inmiddels zijn de prijzen veel verder gestegen. In augustus was het al 2,60 euro. Een douchebeurt kruipt dan al richting de één euro per keer.
Als je pech hebt en je moet nu een nieuw energiecontract afsluiten, betaal je bijvoorbeeld bij Essent al 4,63 euro per kuub. Een douchebeurt is dan al gauw twee keer duurder dan het Nibud voorrekent.

Om de dag naar de sportschool

Maar zelfs als je 1,50 euro moet betalen per douchebeurt, loont het nauwelijks de moeite daar speciaal een fitnessabonnement voor af te sluiten. Bij de goedkoopste sportscholen betaal je namelijk al gauw 20 euro per maand. Een snelle rekensom leert dat je dan veertien keer per maand, dus bijna om de dag, naar de sportschool moet om goedkoper uit te zijn dan thuis.
Een serieuze besparingstip is natuurlijk om na het sporten in de sportschool te douchen, in plaats van thuis. De meeste mensen doen dat nu niet, merkt Mike Rijnders van Ultrasport in Nijmegen. "Mensen komen in de sportkleding uit de auto en gaan er na het sporten weer bezweet in. Van de 960 leden die we hebben, zijn er eigenlijk maar een paar die altijd douchen. Bij de vrouwen worden de douches al helemaal nooit gebruikt."
Ze zeggen voor de grap dat ze speciaal komen om te douchen
Ook Endo Sjabbens merkt niet dat leden vaker douchen in zijn sportscholen in Renkum en Heteren, nu de gasprijzen door het dak gaan. "Ze zeggen van wel dat ze alleen komen om te douchen, maar dan als grap. Net als dat je straks in de winter goedkoper uit bent als je een paar maanden naar Curaçao gaat, dan dat je thuis de verwarming aan zet."
Bij Gerrit Bijsterbosch in Heerde blijft het vooralsnog ook bij grappen. "Misschien dat we straks gaan adverteren dat je bij ons gratis kunt fitnessen, als je betaald komt douchen."

Prijs abonnement verhoogd

Tegelijkertijd houdt de gasrekening de sportschoolhouders wel bezig. Zo heeft Bijsterbosch de prijs van een abonnement al verhoogd, omdat hij naar eigen zeggen twee keer zoveel kwijt is aan de gasrekening. En Rijnders overweegt een alternatief voor zijn dure boiler, die het water voor de douches warm houdt.
Sjabbens wil voorlopig niets weten van extra maatregelen. "Maar misschien dat het straks in de winter een groter issue is. Bel dan nog maar een keer terug."
Danny ten Tije uit Apeldoorn heeft zijn energietarieven nog voor twee jaar vastliggen en zou het niet erg vinden als zijn leden wat vaker en uitgebreider zouden douchen. "Dat is ons geluk. Maar bij sommige bevriende ondernemers zie ik dat de problemen groot zijn."

Zie ook: