Gelderse Vallei / Stedendriehoek

Bekende camping verdwijnt, parkdirecteur weigert protesthandtekeningen

Robert Jan Jonker startte een petitie voor behoud van natuurcamping op De Hoge Veluwe.
Robert Jan Jonker startte een petitie voor behoud van natuurcamping op De Hoge Veluwe. © Eigen foto / Omroep Gelderland
HOENDERLOO - Doodzonde vindt hij het, dat zijn favoriete camping verdwijnt. Omdat de natuurcamping op Nationaal Park De Hoge Veluwe sluit, startte kampeerder Robert Jan Jonker een petitie. Maar de parkdirecteur weigert de ruim tweeduizend opgehaalde protesthandtekeningen in ontvangst te nemen. "Dat is niet fair."
Als natuurliefhebber komt Jonker graag op de camping. Met een tent of camperbusje geniet hij, samen met zijn vrouw en soms de kleinkinderen, van de voor hem zo bijzondere plek: "Je kunt er 's avonds, als het stil is, nog even over de hei wandelen. Aan de rand van de camping zie je soms reeën lopen."
De beslissing om de camping te sluiten was al genomen. Toch probeerde Jonker met een laatste wanhoopsactie – een ruim tweeduizend handtekeningen tellende petitie - de opheffing te stoppen. "Niet alleen voor mijzelf. Voor veel families is dit een plek waar ze al tientallen jaren komen."
Maar parkdirecteur Seger van Voorst tot Voorst wil de protesthandtekeningen niet aannemen. "Daarmee schep ik valse hoop. Dat is niet fair. Het besluit staat vast." Volgens hem sluit de camping om bedrijfseconomische redenen: het is veel werk en de kosten wegen niet op tegen de inkomsten.

'Al 20 jaar op de nominatie om te sluiten'

"Ik ben nu de gebeten hond. Maar de camping stond twintig jaar geleden al op de nominatie om te sluiten. Dat was nog voor mijn tijd. Ik begrijp de teleurstelling. Maar mensen moeten ook snappen: elke andere camping zou al lang gesloten zijn voor dit rendement."
De camping, vlak bij ingang Hoenderloo, is toe aan een grondige opknapbeurt. Investeren in het campinggebouw en in elektrische aansluitpunten voor campers ziet de parkdirecteur niet meer zitten: "Het kan echt niet meer uit en het is niet onze core business", zegt Van Voorst tot Voorst. "Het was ooit bedoeld voor buitenlandse bezoekers die de omgeving willen verkennen."
"Tijden zijn veranderd, kamperen loopt terug. Zelfs zo hard dat we de camping vaak niet helemaal vol krijgen. En zelfs als dat wel zo is, komen we er niet mee uit." De natuurcamping op De Hoge Veluwe heeft plek voor ongeveer 45 tenten en 48 caravans en campers.
"Daar komt bij dat sommige bezoekers zich niet aan de openingstijden houden. Dat is iets van de laatste paar jaar. We lopen nu campinggasten te waarschuwen of bekeuren na sluitingstijd. Dat kunnen we er niet bij hebben. Het is belangrijk dat fauna tot rust komt."
Petitionaris Robert Jan Jonker vindt het jammer dat de protesthandtekeningen worden geweigerd door de directie van De Hoge Veluwe. "Juist voor de ondertekenaars. Een stukje persoonlijke uitleg hadden ze fijn gevonden, denk ik."
Bij de sluiting van de camping zet hij ook vraagtekens: "Als je er al twintig jaar over nadenkt, kun je er best nog wel twintig jaar aan vast plakken. Er zijn wel meer stille en rustige natuurcampings. Maar in zo'n nationaal park is het uniek."

Plannen voor nieuw hotel

Aanvankelijk dacht Jonker, die namens D66 in de gemeenteraad van Apeldoorn zit, dat de campingsluiting te maken heeft met de plannen voor een nieuw hotel op het park. Er komt namelijk een bezoekersparkeerplaats op de plek van het campingterrein als het hotel wordt gebouwd. Maar die plannen staan los van elkaar, verzekert Van Voorst tot Voorst.
"Er is behoefte aan hotelcapaciteit. Onderzoek wijst uit dat er minder behoefte is aan campings. Als Jonker vooraf contact met me had opgenomen dan had ik hem dat, en onze beweegredenen om de camping te sluiten, kunnen uitleggen. Dan had hij waarschijnlijk geen petitie gestart, of met een andere insteek."
Wanneer de camping stopt, kan de parkdirecteur nog niet zeggen. "Het is geen leuk besluit, maar het past wel bij een modern bedrijf dat zich geen onrendabele bedrijfsonderdelen kan veroorloven. Wij houden onze eigen broek op."