Rijk van Nijmegen

Geliefde minibieb wéér gejat: 'Ik ga er een groot slot aan hangen'

Maurice Donkers met een foto van de gestolen minibieb.
Maurice Donkers met een foto van de gestolen minibieb. © RN7
NIJMEGEN - De geliefde minibieb van Maurice Donkers uit Nijmegen is weer terug. Beter gezegd: was terug. 24 uur nadat het kastje door onbekenden in zijn voortuin was teruggezet, is de minibieb wéér gestolen. De lokale bibliotheek schiet nu te hulp.
De diefstal van de minibieb uit de voortuin van Maurice aan de Voorstadslaan maakte begin deze maand veel los. De Nijmegenaar deed aangifte bij de politie en via social media riep hij op uit te kijken naar het mintgroene kastje.

Een flauwe grap?

Hij geloofde niet dat het kastje nog zou terugkomen, maar zondagochtend stond hij er opeens weer. Maar de blijdschap was van korte duur, want afgelopen nacht is de bieb weer verdwenen. "Dit keer hebben ze de boeken wel achtergelaten in een Jumbo-tas."
Maurice tast in het duister wie er achter de diefstallen zit. "Nijmegen is een studentenstad, dus misschien komt het uit die hoek." Als het een grap is, kan hij er zelf in ieder geval niet om lachen.

Lokale bibliotheek sponsort

Ook de bibliotheek Gelderland-Zuid vindt het 'een sneu verhaal', vertelt innovatiemanager Wouter van Balveren. Hij zag dat de oproep van Maurice viral ging op social media en besloot contact met hem op te nemen. De bibliotheek is namelijk groot fan van minibiebs: "Ze zorgen voor leesplezier en bevorderen het lezen ook."
De lokale bibliotheek besloot daarom een nieuw kastje, die Maurice op Marktplaats kocht, te sponsoren. "We hebben er veertig boeken en een groot slot bij gedaan."
Dit begint op een soap te lijken
Toen het oude kastje dit weekend weer opdook, had Maurice er dus even twee. Hij was van plan er één weg te geven aan een andere fervent boekenlezer, toen de minibieb dus weer verdwenen was. "Vanochtend kreeg ik een berichtje van Maurice dat de kast weer weg was. Dit begint bijna op een soap te lijken", zegt Wouter.
Zo zag de minibieb er uit, voor hij gestolen werd van de Voorstadslaan.
Zo zag de minibieb er uit, voor hij gestolen werd van de Voorstadslaan. © Maurice Donkers via RN7
Maurice twijfelde even of hij er wel mee door wilde gaan, maar inmiddels wil hij 'koste wat het kost' weer een bieb in zijn voortuin hebben. Maar alleen een groot slot vindt hij niet genoeg. "Ik vertrouw het niet meer. Ik ga er ook een gps-tracker op plaatsen."
Hij verwacht zijn buren snel weer te kunnen verblijden met de nieuwe boeken. "Ik ben nog bezig om het kastje op te leuken. Ik denk dat hij er volgende week wel weer staat."