Achterhoek

Regenval nog lang niet voldoende voor herstel grondwaterpeil

De golfbaan van de Rosendaelsche Golfclub in Arnhem werd afgelopen weekeind met een flinke bui weer eens goed van water voorzien.
De golfbaan van de Rosendaelsche Golfclub in Arnhem werd afgelopen weekeind met een flinke bui weer eens goed van water voorzien. © Persbureau Heitink
DOETINCHEM - Het klinkt veel mensen als muziek in de oren: verandering in het weer en kans op regen. Maar de vraag is of we daar zoveel aan hebben. "We hebben geen week regen nodig, maar misschien wel de rest van het jaar", zegt Vanya Ginsel van Waterschap Rijn en IJssel in Doetinchem.
Weervrouw Roosmarijn Knol van Weerplaza meldde maandagochtend bij Omroep Gelderland dat het weer langzaam een beetje wisselvalliger is geworden en dat de temperatuur naar beneden gaat. Maar misschien het allerbelangrijkste: "Deze week dagelijks kans op een bui."
De afgelopen anderhalve week viel er her en der al regen in de provincie. Het compenseert echter nog niets. De wisselvalligheid van temperatuur, bewolking, zon en regen hoort bij de tijd van het jaar.

Droogte erger dan in 2018

Hoewel regen nu natuurlijk beter is dan nog langere droogte, is het absoluut nog niet voldoende. Ginsel: "Om het grondwater weer een beetje op peil te krijgen hebben we eigenlijk heel lang miezerregen nodig. Als dat soort regen lang aanhoudt zakt het meeste naar de diepere bodem."
Volgens haar is de droogte dit jaar enorm, nog erger dan in 2018. "Als we de komende periode een normale regenval zouden hebben, dan is het grondwaterpeil over drie maanden nog steeds niet hersteld. En bij een bovengemiddelde regenval zal het in de meest droge delen van de regio over drie maanden ook nog steeds niet hersteld zijn. Dus er moet echt nog veel meer gebeuren."
Ook Waterschap Vallei en Veluwe laat weten dat ze blij zijn met de regen die er is gevallen, maar dat het absoluut nog niet voldoende is. "De regen van vorige week heeft als effect dat eindelijk een knikje is te zien in de almaar dalende grondwaterstanden", laat Edwin Spikkert van het waterschap weten.
"Daar waar het grondwater dicht aan de oppervlakte zit, bijvoorbeeld in de polders, is dat effect het sterkst. Waar het grondwater juist dieper zit, zoals op het Veluwemassief, duurt het langer. Daar is de neerslag eerst nodig om de bodem weer vochtig te maken en zie je minder snel effect aan de grondwaterstand zelf", gaat hij verder.

Meer water door beken en sloten

"Als we het over het oppervlaktewater hebben, dan zien we verspreid over het gebied wel een afname van het aantal drooggevallen of stilstaande watergangen", legt Spikkert uit. "Er stroomt dus weer wat meer water door de beken en sloten, mede door de eveneens gestegen rivierstanden van Nederrijn en IJssel."
"Maar het neerslagtekort is nog steeds gigantisch. Cruciaal is daarom of we de komende weken opnieuw significante neerslaghoeveelheden mogen verwachten. Zolang dat nog niet het geval is, kunnen deze eerste tekenen van herstel ook zo weer omslaan in een situatie van opnieuw dalende grondwaterstanden. De geldende beperkingen op het onttrekken van grond- en oppervlaktewater blijven daarom van kracht."