Achterhoek

Ambtenaar drukt bijna 2 miljoen achterover: 'We proberen het beetje bij beetje terug te krijgen'

De ambtenaar werkte voor de gemeente Doetinchem.
De ambtenaar werkte voor de gemeente Doetinchem. © ANP
DOETINCHEM - De rechtbank in Zutphen heeft een voormalige ambtenaar van de gemeente Doetinchem veroordeeld tot een celstraf van 40 maanden. Hij sluisde voor ruim 1,9 miljoen euro weg tussen augustus 2008 en april 2020.
De celstraf is conform de eis van het Openbaar Ministerie. Hoewel de man nooit eerder met politie en justitie in aanraking was gekomen, achtte de rechtbank een forse straf passend. Volgens de rechter is er sprake van een 'schaamteloze wijze van zelfverrijking'.

Samen met zijn zus

De bijna 66-jarige inwoner van Doetinchem stond terecht voor het vervalsen van facturen en witwassen, in samenwerking met zijn inmiddels overleden zus. Hij heeft via drie bedrijven van zijn zus toner, tonercartridges, briefpapier en enveloppen geleverd aan de gemeente Doetinchem.
Hij heeft het geld over laten maken naar die drie bedrijven en dat is vervolgens doorgesluisd naar zijn eigen rekening en die van zijn zus. Ook is er cash geld uitgewisseld tussen beiden, waarvoor de gemeentekoerier werd ingezet.
De ontslagen ambtenaar bekende de fraude, maar kon de drie rechters niet duidelijk maken waarom hij met de vervalste facturen was begonnen. "Het ging zó gemakkelijk", zei hij. Hij stelde de nepfacturen op, maakte ze betaalbaar voor de financiële afdeling en het geld werd overgemaakt. Hij kreeg 450.000 euro op zijn privérekening, en daar kwam nog cash geld bij.

Kale kip

Op het gemeentehuis wordt met tevredenheid gereageerd op de uitspraak. “Daarmee onderstreep de rechter hoe ernstig het is om als ambtenaar dit soort misdrijven te begaan”, vindt burgemeester Mark Boumans.
Kijk naar de reactie van burgemeester Boumans en inwoners van Doetinchem:
Ambtenaar moet gevangenis in voor 'schaamteloze wijze van zelfverrijking'
Of het verduisterde bedrag van bijna twee miljoen euro nog terugkomt, is volgens Boumans maar de vraag: “Op dit moment valt er niet veel te halen bij de verdachte. We proberen het op de lange termijn, beetje bij beetje, terug te krijgen. Dat is wel belangrijk, want het was uiteindelijk belastinggeld dat ook aan een hele hoop andere goede doelen uitgegeven had kunnen worden.”

Vier ogen

De gemeente heeft maatregelen genomen om een herhaling te voorkomen. Zo wordt nu gewerkt met het vier-ogen-principe. “Niemand gaat meer alleen over bestellen en betalen”, verklaart Boumans.
“Door dat te splitsen en mensen mee te laten kijken, voorkom je dat dit soort situaties kan ontstaan. Wat ik in ieder geval kan aangeven is dat we er alles aan hebben gedaan om dit naar de toekomst toe te voorkomen. De kans dit nogmaals gebeurt, is nagenoeg nihil."

Zie ook: