Rijk van Nijmegen

Dassenburcht gesloopt, boer krijgt de schuld

Het bosje met dassenburcht en het gedumpte maaisel.
Het bosje met dassenburcht en het gedumpte maaisel. © Das & Boom
MALDEN - Een boer heeft een dassenburcht op zijn land in Malden vernield. Dat zegt Jaap Dirkmaat van stichting Das en Boom. "Hij heeft al zijn maaisel uit sloten gedumpt en is er met zijn tractor overheen gereden." De boer in kwestie ontkent.
Das en Boom heeft aangifte gedaan van de vernieling bij de Provincie Gelderland. Die heeft er direct een opsporingsambtenaar op gezet en de boer te verstaan gegeven het maaisel onmiddellijk van de plek waar de dassenburcht zit te verwijderen. Dat moet onder toeziend oog van een ecoloog, maar dat is niet gebeurd. Het kan de boer een boete opleveren.

Boos

De boer, Theo Hopman, noemt het een totaal onterechte beschuldiging. "Er is gewoon helemaal niks aan de hand. Die burcht is gewoon die burcht." Volgens de boer kiept hij wel vaker slootvuil in het bosje waar de dassen wonen. In dit geval is dat gebeurd door een loonwerker. "Maar de ingangen van die burcht zijn gewoon helemaal open." Maar dat zag de opsporingsambtenaar toch duidelijk anders. "Die was heel boos op mij en ik moest het meteen opruimen. Dat heb ik ook maar meteen gedaan."
Natuurbeschermer Dirkmaat is wezen kijken bij de dassenburcht en heeft met eigen ogen geconstateerd wat er is gebeurd. "Je moet je voorstellen dat uit alle sloten in de buurt het riet is gemaaid en dat ze zijn uitgediept. Dus de grond is ook voor een deel uitgegraven en dat is allemaal op die dassenburcht gedumpt."
Dat is kwalijk omdat het, nog los van de schade aan de burcht zelf, stress veroorzaakt bij de dassen. Dat kan er toe leiden dat ze niet eten en het afsluiten van ingangen kan een zuurstoftekort veroorzaken. De dassen - en ook de rest van de fauna in het gebied - hebben al zwaar te lijden, schetst Dirkmaat. De boer wil rond de vernielde dassenburcht een zonnepark van 17 hectare aanleggen.
Bandensporen in het bosje
Bandensporen in het bosje © Das & Boom

Ecologische verbindingszone

Daarbovenop werd onlangs bekend dat niet ver van de vernielde dassenburcht de gemeente Heumen een complete voetbalclub een nieuw onderkomen in het natuurgebied wil geven. Op de huidige plek van voetbalclub Juliana '31 wil de gemeente 735 huizen bouwen. De gemeente geeft toe dat de verhuisplannen tegen het eigen natuurbeleid en dat van de provincie ingaan, maar vindt de nieuwe woningen belangrijker.
Dergelijke plannen doorbreken een ecologische verbindingszone voor de dieren in het gebied. Die kunnen nu van het Reichswald helemaal door tot de Hatertse vennen en nog verder. Daar is eerder veel geld in gestoken door onder meer tunnels aan te leggen. "Er is voor miljoenen geïnvesteerd."
Dirkmaat: "En burgers mogen in dat gebied nog niet eens een huis bouwen. Mensen worden ook wel kwaad daardoor, dat snap ik wel. Dat geldt ook voor de Intratuin in de kop van Malden. De eigenaar heeft eindeloos geprobeerd uitbreidingen daar mogelijk te maken. Dan kreeg hij van de gemeente te horen: kan niet, want het is een belangrijke dassencorridor. En dan gebeurt er dit."