Arnhem en omstreken

Dorothy krijgt toch een handbike: 'Ik voelde me buitengesloten'

Dorothy met haar hondje in haar elektrische rolstoel.
Dorothy met haar hondje in haar elektrische rolstoel. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Eindelijk krijgt Dorothy dan toch haar elektrische handrolstoel met extra ondersteuning. De gemeente Arnhem bleef weigeren deze voor haar te vergoeden, maar de media-aandacht zorgde ervoor dat ze er uit liefdadigheid toch een gedoneerd kreeg. Wel zou het stadsbestuur nu de noodzakelijke ombouw willen vergoeden, vertelt Dorothy.
Ook na haar emotionele oproep bij Omroep Gelderland, toonde de gemeente zich volgens Dorothy nog weinig bereidwillig. De gemeente had namelijk al een volledig elektrische rolstoel voor haar betaald en zou dit tweede hulpmiddel niet voor Dorothy aan willen schaffen.
Die elektrische rolstoel heeft zij inderdaad nodig, omdat ze op slechte dagen anders helemaal niet de deur uit kan. Maar op haar goede dagen is fysieke beweging voor Dorothy met haar aandoening juist zo belangrijk om langer gezond te blijven, betoogt ze. Daarvoor is toch echt die elektrisch gestuurde handbike nodig, legt Dorothy uit.

'Koop maar een hometrainer'

Maar in het contact met de ambtenaar van de gemeente dat volgde zou haar zijn verteld dat Dorothy 'dan maar een hometrainer moest kopen'. Erg kwalijk, vond ze dat. De toegestoken hand kwam wel van iemand die de uitzending van Omroep Gelderland zag en Dorothy de handbike wilde geven die ze zelf niet meer gebruikte.
Dorothy was 'sprakeloos'. "Dit is zo belangrijk voor mij", benadrukt ze. "Ik voelde me echt buitengesloten uit de maatschappij. Ik hoorde er niet meer bij." Alle positieve aandacht die ze vanuit het gesprek met Omroep Gelderland heeft ervaren, heeft er ook toe bijgedragen dat ze zich weer in staat voelt om weer aan het werk te gaan, stelt Dorothy. Daarover gaat ze in gesprek met het UWV.
Dat Volt-raadslid Niels Scholten vervolgens bij haar op de koffie kwam, ervaarde Dorothy als steun in de rug. "Ik kan de komende vier jaar vast niet iedereen persoonlijk spreken die in dit soort situaties zit, maar waar ik kan zal ik het wel proberen", laat Scholten weten.

'Past niet voor alle beperkingen'

De ombouw die nodig is om de gedoneerde handbike voor haar passend te maken, zou de gemeente nu wel willen betalen, zegt Dorothy. Op vragen waarom er alsnog niet voor gekozen is de handbike voor Dorothy te vergoeden, wil de gemeente niet ingaan.
Wel vertelt verantwoordelijk wethouder Marco van der Wel in algemene bewoordingen dat er hulp geboden wordt 'aan mensen die door een beperking niet of minder mobiel zijn'. "Het uitgangspunt daarbij is dat mensen met hulpmiddelen wel mobiel worden. Zodat ze op plekken dichtbij en veraf kunnen komen waar ze willen."
Daarmee lijkt de gemeente aan de eigen uitgangspunten te voldoen. Met haar volledig elektrische rolstoel kon Dorothy zich namelijk verplaatsen. Het punt was dat ze voor haar gezondheid iets anders nodig had. "Een regel past niet voor alle beperkingen", meent Dorothy. Ze pleit voor meer maatwerk. Doe je dat niet, ben je door de fysieke achteruitgang volgens haar uiteindelijk zelfs meer zorgkosten kwijt. "Nog los van de geestelijke gevolgen daarvan."

Zie ook: