Arnhem en omstreken / Rivierengebied

Dit gebeurt met spullen die de politie van jou afpakt

De politie neemt een auto in beslag.
De politie neemt een auto in beslag. © ANP
ARNHEM - Per jaar neemt de politie zo'n 400.000 spullen in beslag. Ook dieren. Wat de politie in beslag neemt, zoals de geluidsapparatuur bij een illegaal muziekfeest in Waardenburg, krijg je als eigenaar niet zomaar terug.
We geven antwoord op een aantal prangende vragen rond het in beslag nemen van spullen.

Waarom pakt de politie jouw eigendom af?

Elke dag neemt de politie spullen in beslag. Ze mag dat doen om drie redenen: om een strafbaar feit mee te bewijzen, bijvoorbeeld een misdrijf gepleegd met een mes; om strafbare spullen van straat te halen (denk dan aan vuurwerk, namaakkleding, drugs of wapens die verboden zijn) of om iets af te pakken dat met crimineel geld is gekocht. Dan gaat het onder meer om dure auto's en horloges en geld verdiend met handel in drugs.

Waar gaan die spullen naartoe?

Eerst worden spullen opgeslagen in een bewaarruimte op het politiebureau. Goederen gaan daarna naar een zogenoemd beslaghuis. De spullen worden beheerd zolang het Openbaar Ministerie (OM) niet besluit wat met de spullen gebeurt. In ons land zijn tien beslaghuizen, per jaar gaan daar ongeveer 400.000 goederen naartoe. Goederen variëren van klein tot groot, een stukje papier met daarop een vingerafdruk tot zeewaardige schepen en vliegtuigen. Er worden ook dieren in beslag genomen.

Uiteindelijk moeten ook uit de beslaghuizen spullen weg. Hoe?

Een van de mogelijkheden is teruggeven, bijvoorbeeld een mobiele telefoon als het politie-onderzoek is afgerond. Verkoop gebeurt ook, na een besluit van de officier van justitie of na een gerechtelijke uitspraak. Lang bewaren komt ook voor en het gebeurt zelfs dat spullen worden vernietigd. Denk dan aan drugs.

Ik moet voorkomen. Hoe zit het dan met mijn eigendommen die zijn afgepakt?

De spullen die nodig zijn als bewijs in een rechtszaak gaan naar Domeinen Roerende Zaken. Domeinen stuurt je een brief als je de spullen kunt ophalen. Mogelijk besluit het OM tot verkoop of vernietiging. Dat gebeurt als het verboden spullen zijn of als ze gekocht zijn met geld dat verdiend is met bijvoorbeeld drugshandel of witwassen.

De politie heeft mijn auto in beslaggenomen, maar die kan ik niet meer terugkrijgen omdat die is verkocht of vernietigd. Wat nu?

Het Openbaar Ministerie mag jouw auto meteen na de in beslagname verkopen, omdat de auto daalt in waarde. Als later de rechter toch beslist tot teruggave wordt de verkoopopbrengst als schadevergoeding aan jou uitbetaald. Bij vernietiging krijg je de taxatiewaarde uitgekeerd. Deze beslissing wordt vaak ook in het belang van verdachten genomen. Auto’s die in de opslag staan kunnen snel aan waarde verliezen.
Dinsdagmiddag heeft het OM besloten dat de apparatuur uit Waardenburg teruggaat naar de eigenaar.