Arnhem en omstreken

Hoe vind je het beste energiecontract?

Energieverbruik inzichtelijk met een app op de telefoon.
Energieverbruik inzichtelijk met een app op de telefoon. © ANP
VOORTHUIZEN - Met de winter in aantocht worden de zorgen om de hoge energieprijzen steeds groter. Op Europees niveau wordt zelfs nagedacht over ingrijpen op de energiemarkt, waarbij wordt gekeken naar een prijsplafond. Veel consumenten kijken ook naar wat ze zelf kunnen doen op het gebied van energiebesparing.
Gaslicht.com is een bedrijf in Voorthuizen dat kijkt naar de energiecontracten. "Er valt niet veel te kiezen op dit moment", zegt Sinie Oskam van het onafhankelijke vergelijkingsbedrijf.
"Als je nog een vast energiecontract hebt dat doorloopt, vooral niet aankomen", adviseert Oskam. De zogenoemde vaste contracten zijn contracten van één of meerdere jaren. Gedurende de contractduur ligt de prijs van het gas of de stroom vast. Maar nu de prijzen blijven stijgen sinds de inval van Rusland in Oekraïne is er eigenlijk geen enkel regulier vast contract meer te krijgen.
"Alles is nu variabel of maar heel kort een vaste prijs. De langer lopende contracten die al eerder zijn opgesteld zijn allemaal goedkoper, dus als je dat nu nog hebt mag je nog blij zijn."
En als dan het moment daar is dat het contract afloopt, wordt het lastig. "Je hoeft niet per se iets", zegt Oskam. "Een contract dat afloopt gaat automatisch over in een contract voor onbepaalde tijd met een variabel tarief. Leveranciers hebben in ieder geval een leveringsplicht."

Allemaal variabel

Maar dit variabele tarief is dus erg hoog en in de afgelopen periode alleen maar blijven stijgen. Maar de andere energieleveranciers zullen ook een variabel contract aanbieden. Soms zijn er wel kleine aanbiedingen, maar die zijn tegenwoordig minimaal, als ze er al zijn.
Bij het afsluiten van een contract is er dus weinig meer te kiezen en zijn er ook weinig mogelijkheden meer om nog veel te besparen op de tarieven. Het loont naar het aanbod te kijken, maar de verschillen zijn klein en het is belangrijk om te weten dat het soms per dag kan verschillen. En een voordeeltje van een aanbieding kan een paar maanden later weer anders liggen.
Binnen de variabele contracten is er nog wel iets te kiezen. Er zijn nog de 'reguliere variabele' contracten die in praktijk twee keer per jaar worden bijgesteld. Al worden deze tegenwoordig ook vaker aangepast. Dan zijn er nu ook de maandelijkse variabele contracten. Hierbij wordt in ieder geval iedere maand de prijs aangepast aan de energieprijsontwikkeling. Deze gaat dus sinds oktober 2021 vrijwel iedere maand omhoog, maar als er een daling of stagnatie is, is het voordeel er dus ook direct voor de consument.

Elke dag een andere prijs

Dan is er ook nog de dynamisch variabele energieprijs. De consument betaalt dan elk uur een andere stroomprijs en elke dag een andere gasprijs. Het moment van energieverbruiken kan daarbij zeer prijsbepalend zijn. Oskam is kritisch over dit verkoopmodel: "We hebben er nog weinig ervaring mee, maar ik ben bang dat deze dynamische contracten voor consumenten nog te onduidelijk en te onzeker zijn. In de winter zullen mensen met zo’n contract veel duurder uit zijn."
Bij Gaslicht.com in Voorthuizen maken ze zich vooral zorgen over BTW op de energie. Deze werd op 1 juli van 21 procent verlaagd naar 9 procent. Uit gelekte stukken van Prinsjesdag blijkt dat de regering de BTW mogelijk per 1 januari weer terug wil brengen naar 21 procent.
Oskam: "Er zijn heel veel mensen die nu al niet meer weten hoe ze de energierekening moeten betalen, ook niet na de BTW-verlaging. Weer terug naar het oude BTW-niveau betekent voor een gemiddeld huishouden op jaarbasis ruim 700 euro extra aan kosten voor stroom en gas. Als er dan verder helemaal niets valt te kiezen, kunnen we nog maar heel weinig betekenen voor de mensen die het moeilijk hebben."