Rivierengebied

Illegaal feesten langs de Waal gebeurt vaker volgens boswachter

Boswachter Van den Bosch.
Boswachter Van den Bosch. © Omroep Gelderland
WAARDENBURG - Het illegale feest in de uiterwaarden bij Waardenburg, dat zondagavond is beëindigd door politie en ME, is de zoveelste in een reeks. Dat beweert de terreinbeheerder. "Het loopt de spuigaten uit."
Jan van den Bosch is boswachter bij Geldersch Landschap en Kasteelen (GLK). GLK is eigenaar van het terrein. Volgens Van den Bosch reden feestgangers al een keer of zes het terrein van kasteel Waardenburg op om aan de oever van de Waal een feestje te bouwen. "Met een slijptol zagen ze het slot van het hek door. Ze rijden het terrein stuk en laten een rotzooi achter. Ook stoken ze vuurtjes."
Zie hier hoe het afgelopen zondag ging.
Alweer een illegaal feest langs de Waal

Levensgevaarlijk voor koeien

Van den Bosch ruimt die steeds braaf op. Elastiekjes, lege zakjes waar drugs in hebben gezeten, lipjes van blikjes, peuken en meer troep. Dat klinkt onschuldig, maar dat is het volgens de GLK-beheerder beslist niet. "De grond hier verpachten we aan boeren. Die maaien het gras en gebruiken het als voer voor vee. Als de koeien delen van plastic en metaal binnenkrijgen, kan dat levensgevaarlijk zijn."
Een klein deel van de troep die achterbleef in Waardenburg.
Een klein deel van de troep die achterbleef in Waardenburg. © Omroep Gelderland
Politie en ME maakten zondagavond een einde aan de party. Dat was waarschijnlijk niet gebeurd als de organisatie van het feest beter had geluisterd. De politie kwam eerder langs met de mededeling dat het feest, dat overdag al aan de gang was. moest stoppen.
"Een afgesloten terrein betreden en daar illegaal een feest houden, kan ik niet begrijpen", zegt burgemeester Servaas Stoop van West Betuwe. Er zijn ook mogelijkheden om legaal een feest te organiseren, vindt Stoop. "Kiezen om dit illegaal te doen, is onverantwoord en niet veilig. De politie had er veel werk aan. De eigenaar zit met een vies en kapotgetrapt natuurterrein." Het actief optreden tegen deze illegale feesten is lastig, zegt de burgemeester. "De organisatie en bezoekers blijven onder de radar tot het feest al is losgebarsten."

Overdreven

"We hadden iets eerder de spullen kunnen opruimen", zegt een van de organisatoren schuldbewust. De man is tevens eigenaar van de geluidsapparatuur die de politie in beslag nam. Hij weet niet wanneer en of hij zijn spullen terugkrijgt. Hij vindt de kwestie overdreven.
"We doen dit met z'n allen, we zien elkaar elke week", zegt de eigenaar van de apparatuur. Een vergunning voor het feest in de uiterwaarden bij Waardenburg had de groep niet. Op het moment van ingrijpen was een man of vijftien aanwezig, zegt hij.
De politie heeft de gegevens van de personen die zondagavond aanwezig waren op het feest genoteerd. Een 48–jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is aangehouden vanwege een openstaand vonnis. Dat meldt een politiewoordvoerder. Verder zijn meerdere processen-verbaal uitgeschreven.